Weblog week 41 - 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2015.

Het was gisteren dierendag. Op Dierendag vonden ook de landelijke verkiezingen plaats in Portugal. Onze zusterpartij PAN deed ook mee. PAN had me gevraagd een support-video voor hen te maken. Dit is het resultaat!

Ieder jaar worden in Nederland tijdens het islamitische Offerfeest tienduizenden dieren zonder verdoving geslacht. Het Offerfeest vindt elk jaar op een andere datum plaats, dit jaar was dat in de vierde week van september. Onverdoofd slachten veroorzaakt extra onnodig dierenleed. Volgens de huidige wet is het onverdoofd slachten van dieren dan ook verboden in Nederland. Er kan echter een uitzondering gemaakt worden voor joodse en islamitische slachters. Maar het zou voor een dier niet uit moeten maken welke religie zijn slachter aanhangt.

Ons wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten kreeg in 2012 een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, maar helaas stemde de Eerste Kamer tegen. Ik blijf inzetten op een verbod, maar tot het zo ver is wijs ik graag op de diervriendelijke alternatieven. Want die zijn er! Je kunt tijdens het Offerfeest bijvoorbeeld ook geld offeren.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Actie van Partij voor de Dieren bij Amsterdam Centraal Station “Offerfeest: offer geld, geen dieren!”

In de huidige debatten over de vluchtelingenproblematiek wijs ik op de relatie tussen vluchtelingenstromen en klimaatverandering. Veel mensen worden daar boos over, omdat de focus op dit moment gericht is op de religieuze conflicten die er zijn. De dieperliggende oorzaken van die conflicten liggen echter in het gebrek aan water, voedsel of hebben een geopolitieke achtergrond. Zo geven Amerikaanse onderzoekers aan dat de oorlog in Syrië in de kern een wateroorlog is. Internationale experts en organisaties tonen aan dat klimaatverandering, grondstofwinning, handels- en belastingpolitiek en wapenleveranties grote impact hebben op de stabiliteit in kwetsbare regio’s. Ik heb een motie ingediend waarin ik het kabinet verzoek om de effecten die klimaatverandering in zulke kwetsbare regio’s teweegbrengt te onderzoeken en naar aanleiding daarvan met een samenhangend beleid te komen om extreme vluchtelingstromen te voorkomen. Een Kamermeerderheid heeft voor mijn motie gestemd!

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Slecht nieuws. De gevaarlijke en vervuilende pesticide glyfosaat (dit zit onder andere in onkruidbestrijder Roundup) mag nog tot minstens juni 2016 verkocht worden in Europa. De EU-vergunning voor glyfosaat zou 31 december 2015 aflopen. Een mooi moment om dit gif in de ban te doen. Ondanks ons felle verzet wordt dit dus toch weer uitgesteld door de Milieucommissie van het Europees Parlement. Ik vind dit ongelofelijk! Uit een recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat glyfosaat kankerverwekkend is en het gif komt ook nog eens heel veel voor. Het zit in ons grond- en oppervlaktewater en bijna één op de twee mensen in Europa heeft glyfosaatsporen in zijn lichaam.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Als laatste wil ik nog graag dit artikel over de bio-industrie als een van de grootste misdaden in de geschiedenis met jullie delen.

Tot de volgende keer!

Marianne