Keurmerken voor afval inzet van stevig debat bij Milieubeheer, Voedselveiligheid en Volksgezondheid - Hoofdinhoud
Door: Berend Jansen
Het was een onschuldig mooie dag toen wij in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer plaatsnamen. Wij verwachtten zoals gewoonlijk bij het MEP een kwalitatief hoog debat. De commissie Milieubeheer, Voedselveiligheid en Volksgezondheid had zo’n fantastische resolutie gemaakt dat er niets anders kon gebeuren dan dat er een tam debat zou volgen. Er waren eigenlijk ook geen punten waarop de resolutie bekritiseerd kon worden. De commissie zat dan er dan ook wat ontspannen bij en wachtte het debat af, vooral de gedelegeerde van Luxemburg die in de voorspeech zelfs de resolutie ging uitleggen aan de hand van een koekje. Hiermee werd de toon van het verdere debat in zekere zin al gezet.
Totdat er een amendement werd ingediend om Operative Clause 10, over het verbieden van niet recyclebaar afval te schrappen. Zeer gewaagd en er werd dus ook met wat geroezemoes op gereageerd. Het amendement werd verscheidene keren goed verdedigd en uitgelegd, want er was wat onduidelijkheid over. Dit doordat het laatste argument werd weerlegd op deze wijze: “U zei dat het niet inefficiënt was dus dan zegt u eigenlijk dat het wel efficiënt is, dus eigenlijk vindt u dit wel gewoon een goede OC.” Uiteindelijk werd het amendement niet aangenomen en moest er alleen nog een tegenspeech komen, voordat het debat geopend kon worden.
Wij hoopten op een vlammend debat maar “be careful what you wish for” want wat we kregen was nog beter dan dat. Eigenlijk was onze aandacht gefixeerd op één onderwerp uit het hele debat: de keurmerken. De parlementariërs konden ten eerste maar niet begrijpen hoe een keurmerk werkte, en ten tweede hoe moeilijk een keurmerk wel niet was.
Wie keurt er nou een keurmerk? Een keurder keurt toch een keurmerk, anders kan er geen keurmerk komen? Maar wie keurt dan het keurmerk? Ook een keurder? En wie keurt de keurder? Is er misschien een keurmerk voor de keurder? Uiteindelijk vond de voorzitter het (gelukkig) voldoende behandeld.
Al met al een interessant debat. De resolutie is aangenomen, zoals al eerder verwacht.