Aanpak buitenlandse verkeersovertreders

Met dank overgenomen van B. (Barbara) Visser i, gepubliceerd op woensdag 30 september 2015, 2:52.

Schriftelijke vragen Visser (VVD) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Milieu naar aanleiding van het bericht inzake buitenlandse verkeersovertreders die de dans ontspringen in aanvulling op ingediende vragen d.d. 01 augustus 2015 (2015D29317) van het lid Visser

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat foto’s van buitenlandse verkeersovertreders massaal worden vernietigd? [1]

Vraag 2

Klopt het bericht dat alle boetes voor voertuigen uit onder meer Oost-Europa en de Baltische staten onlangs zijn vernietigd? Zo nee, wat is er tot op heden met deze foto’s gebeurd qua beboeting en inning? Zo ja, hoe kan dit en hoeveel foto’s van verkeersovertredingen door buitenlandse kentekens zijn er vernietigd?

Vraag 3

Ontlopen hiermee deze buitenlandse wegpiraten definitief hun straf of kan de informatie alsnog op een andere wijze worden verkregen? Bent u het met de leden van de VVD-fractie eens dat dit onacceptabel is en hoe gaat u dit dan aanpakken en in de toekomst voorkomen?

Vraag 4

Bent u het met de leden van de VVD-fractie eens dat het in het kader van verkeersveiligheid en rechtvaardigheid niet uit te leggen is deze foto’s worden vernietigd omdat het gaat om persoonsgegevens? Zo nee, hoe heeft u dan geregeld dat buitenlandse wegpiraten de Nederlandse wegen niet onveilig maken en hun straf en boete niet ontlopen? En als de reden is dat buitenlandse wegpiraten op grond van privacywetgeving hun straf ontlopen bent u dan bereid om de wetgeving hier op aan te passen?

Vraag 5

Klopt het dat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet verplicht is om de gegevens te gebruiken voor onderzoek naar verkeersveiligheid? Vindt u niet dat dit in de toekomst alsnog moet gebeuren, juist om de verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen te kunnen verbeteren?

Vraag 6

Welke opvolging is er gegeven aan de aanbeveling van het SWOV dat met camera’s vastgestelde overtredingen van voertuigen met buitenlandse kentekens dienen te worden geregistreerd en voor onderzoek beschikbaar dienen te worden gemaakt?

Vraag 7

Herkent u het beeld in het artikel dat door de Zwijndrechtse burgemeester wordt geschetst? Zo nee, waarom niet en kan het zo zijn dat de gebrekkige administratie van ongelukken hier debet aan is?

[1] RTL nieuws d.d. 30 september 2015 “Foto’s buitenlandse verkeersovertreders massaal vernietigd”