Radiocolumn september 2015: Drugsputje van Europa - Hoofdinhoud
Nederland kent een gedoogbeleid voor softdrugs. In de drugsindustrie wordt veel geld verdiend. De provincie Brabant blijkt bij hen favoriet. Het is het putje van Europa geworden. De politie doet haar best, maar blijft het dweilen met de kraan open. Daarom ben ik op 10 oktober in Baarle Nassau mede-organisator van de bijeenkomst ‘Drugs kennen geen grenzen’.
Regelmatig wordt er in het buitengebied afval uit de drugslabs gestort. Dit afval vormt een ernstige bedreiging voor het grondwater. Brussel kan eisen kan stellen aan de kwaliteit van het grondwater in de lidstaten. Daarom heb ik samen met mijn Limburgse collega Lenaers de Europese Commissie gevraagd actie te nemen. Ook hebben we aandacht gevraagd voor betere samenwerking tussen de EU-landen om inzicht te krijgen in de herkomst van de grondstoffen en de inrichting van de xtc-labs. Binnenkort start een Europees onderzoek naar de effecten van stoffen uit drugsafval op het grondwater.
Ik vind dat het tijd wordt dat burgers zich meer gaan roeren. Ik heb mij, samen met mijn partijgenoten in Provinciale Staten, al langere tijd verzet tegen het softe drugsbeleid van Den Haag. Het beste aantal koffieshops is nul koffieshops, zo is onze stelling. Ook andere EU-landen geven Nederland de schuld van de huidige situatie, omdat er slap wordt opgetreden. Eigen schuld, dikke bult.
Op zaterdag 10 oktober vindt in Baarle Nassau een publiek debat plaats tijdens de bijeenkomst ‘Drugs kennen geen grenzen’. Vlaamse vertegenwoordigers zullen uitleg geven over het keiharde beleid in België. En over de gevolgen van het gebrek aan eenheid tussen de lidstaten voor de grensregio’s. Burgemeesters van grensgemeenten, Kamerleden, Europarlementariërs, politie en hulpverleners komen aan bod. Maar ook de ‘Moedige Moeders’, een zelforganisatie van ouders van verslaafden, laten op 10 oktober in woord en geschrift zien, wat drugsgebruik kapot maakt in hun gezinnen.
-
-
Meer informatie over de bijeenkomst op 10 oktober vindt u hier.