D66: Privacy-garanties van Europese Commissie in VS deugen niet

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 23 september 2015.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld verwelkomt een officieel advies aan het Europese Hof van Justitie in een zaak over of Facebook-gegevens van Europeanen mogen worden opgeslagen in de Verenigde Staten. Volgens advocaat-generaal Bot biedt het zogenaamde Safe Harbour-programma, het besluit van de Europese Commissie op basis waarvan privé-gegevens mogen worden doorgesluisd naar de VS, onvoldoende bescherming.

Safe Harbour

In 't Veld: "D66 en het Europees Parlement hebben eerder al opgeroepen tot de opschorting van Safe Harbour vanwege de massale aftappraktijken van de NSA, bijvoorbeeld het PRISM-programma. De Europese Commissie stelt privacy-garanties te bieden voor de Europese burger, maar die garanties deugen niet."

De Europese Commissie onderhandelt momenteel met de VS over een nieuw Safe Harbour-akkoord. In 't Veld: "D66 wil dat de Commissie zo snel mogelijk naar het Parlement komt met een reactie op de opinie van advocaat-generaal Bot over Safe Harbour. De Commissie kan niet langer uitspraken en adviezen van het Europese Hof naast zich neerleggen."

Schrems vs Facebook

De Oostenrijkse student Max Schrems was de zaak begonnen voor de Ierse rechter, omdat de Ierse gegevensbeschermingsautoriteit niet wilde toetsen of zijn Facebook-gegevens voldoende worden beschermd in de VS. In 't Veld: "Het is van de zotte dat de lidstaten en de Europese Commissie weigeren de privacy effectief te waarborgen, en dat het fundamentele recht op privacy alleen door burgers met een groot doorzettingsvermogen kan worden afgedwongen".