Weblog week 39 - 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 21 september 2015.

Deze week vonden Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen plaats. Hierbij presenteert de regering haar plannen voor het komende parlementaire jaar. Ik merkte op dat onze regering nog steeds in dezelfde destructieve lijn wil doorregeren. De minister-president denkt nog steeds dat ‘meer, meer, meer’ goed voor ons is. ‘Meer economische groei en dan komt alles vast wel goed’. Maar tot nu toe heeft deze aanpak enkel geleid tot de financiële crisis, de bankencrisis, de klimaatcrisis etc.

Alle fractievoorzitters krijgen de gelegenheid om op de plannen van de regering te reageren. Tijdens mijn bijdrage heb ik het kabinet dus gevraagd om het fossiele denken los te laten en te kiezen voor meer medemenselijkheid, meer schone lucht, meer natuur, meer biodiversiteit, meer zorg, meer dierenwelzijn, meer onderwijs en meer gezondheid.

Zoals elk jaar was Prinsjesdag ook dit jaar weer een uitgelezen kans om een statement te maken. Al lange tijd waarschuw ik voor het plan voor een vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS, het zogenoemde TTIP. Mijn Prinsjesdag-outfit voor dit jaar was een protest tegen TTIP en een oproep aan het kabinet om de onderhandelingen over TTIP te staken.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Mijn oranje jurk met zwart kruis was in lijn met de waarschuwingsetiketten volgens de Wet Milieugevaarlijke Stoffen. Mijn hoed symboliseerde de donkere wolk die ons boven het hoofd hangt dankzij het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. Om mijn outfit af te maken droeg ik een clutch waarop de Europese en Amerikaanse vlaggen in elkaar overvloeien via een grijs gebied. Met mijn outfit wilde ik waarschuwen voor de gevaren die TTIP met zich meebrengt voor democratie, milieu, dierenwelzijn, voedselzekerheid en biodiversiteit.

Maar afgelopen dinsdag 15 september was niet alleen vanwege Prinsjesdag een bijzondere dag. Op deze dag is namelijk ook het verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus ingegaan! Fantastisch om mee te maken dat iets waar wij, en een heleboel andere organisaties, zo lang zo hard voor gestreden hebben nu werkelijkheid is geworden.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Onze Europese fractie is afgereisd naar Madrid om te protesteren tegen de barbaarse afslachting van stier Rompe-Suelas tijdens het Spaanse gruwelevenement Toro de la Vega. Mijn collega Anja Hazekamp, Europarlementariër van de Partij voor de Dieren, demonstreerde in de straten van Madrid samen met de Spaanse partij voor de dieren 'PACMA' , gevolgd door honderdduizend mensen die ook willen dat er einde komt aan Toro de la Vega. Bij Toro de la Vega wordt in de Spaanse stad Tordesillas elk jaar een stier losgelaten en door honderden mannen te paard en te voet opgejaagd en met speren doodgestoken. Dit gruwelijke volksvermaak is op geen enkele manier te rechtvaardigen en moet absoluut stoppen!

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Tot slot wil ik graag nog een interessant artikel met jullie delen. In dit artikel leggen experts uit welke grote rol vleesvermindering kan spelen bij het tegengaan van honger overal ter wereld. Lees het hier.

Hartelijke groet,

Marianne