D66: Europese privacywetten niet via achterdeur omzeilen

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 15 september 2015.

D66 is zeer kritisch op de vorige week afgesloten Umbrella Agreement tussen de EU en de VS. In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt over de uitwisseling van persoonsgegevens met de VS. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld: "D66 is groot voorstander van duidelijke afspraken tussen de EU en de VS over gegevensbescherming zodat de privacy en rechten van Europeanen worden gewaarborgd. Het is echter onacceptabel dat dit akkoord de nieuwe privacywetgeving, waar het Parlement nu aan werkt, ondergraaft. Ik wil zo snel mogelijk duidelijkheid van de Commissie over de gevolgen van deze afspraak. D66 heeft daar al herhaaldelijk om gevraagd, maar die vraag is nog steeds niet beantwoord."

Slechte informatievoorziening

Alhoewel de Commissie afgelopen donderdag al bekend maakte dat de overeenkomst gesloten was, ontving het Parlement gisteravond pas de tekst. In 't Veld: "Op deze manier kan het Parlement haar controlerende taak niet goed uitvoeren. Ik begrijp niet waarom de Commissie de tekst zo lang vastgehouden heeft en pas een dag voor het debat naar het Parlement stuurt. Het hele traject, tot aan het sluitstuk, was niet transparant en vond zonder duidelijke onderbouwing grotendeels achter gesloten deuren plaats."

Laag niveau privacybescherming

Op dit moment onderhandelt het Parlement over belangrijke nieuwe privacywetgeving waarvoor dit akkoord wellicht gevolgen heeft: de herziening van de privacyrichtlijn en -verordening. "Dit akkoord met de VS heeft een veel lager niveau van bescherming van privacy en rechten dan de eisen die het Parlement nu stelt aan de nieuwe privacywetgeving. Daarnaast komen deze wetten allemaal tot stand op democratische wijze, onderhandeld tussen Parlement, Raad en Commissie. De Umbrella Agreement is achter gesloten deuren uit onderhandeld door ambtenaren. Het mag niet gebeuren dat dit akkoord in de juridische rangorde voorrang krijgt op de nieuwe wetten. De Europese privacywetten mogen niet via de achterdeur worden omzeild."

Vanmiddag debatteert de Commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE) over de Umbrella Agreement.