EU erkent toegang tot abortus voor verkrachtingsslachtoffers (oorlogs)conflicten

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op maandag 14 september 2015.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld pleit al jaren voor betere bescherming van de rechten van slachtoffers van verkrachting in (oorlogs)conflicten in landen als Syrië, Congo of Nigeria. Na lang aandringen van o.a. In 't Veld heeft EU-Buitenlandchef Mogherini laten weten dat de Europese Unie erkent dat vrouwen die zijn verkracht in oorlogsgebieden en zwanger zijn geworden, de mogelijkheid moeten krijgen abortus te plegen. Ze stelt dit in het kader van internationaal humanitair recht, zelfs als onder nationale wetgeving abortus niet toegestaan is. Tot nu toe heeft de Commissie altijd stilzwijgend ingestemd met een totaalverbod op abortus, onder geen enkele omstandigheid was het toegestaan, op druk van de Verenigde Staten. Een Amerikaanse wet legt het verbod op als voorwaarde voor humanitaire hulp en mede doneren (zoals de EU) zijn gebonden aan diezelfde verplichting. Eindelijk stelt de Commissie het internationaal recht en vrouwenrechten daar boven.

In 't Veld reageert:

"Dit is een grote overwinning voor verkrachtingsslachtoffers. Eindelijk komt de EU tot inkeer en erkent dat deze vrouwen de keuze tot abortus moeten hebben. Het gaat vaak om minderjarige meisjes, soms niet ouder dan 12 jaar, zoals de meisjes ontvoerd door Boko Haram. Die getraumatiseerd en verminkt zijn voor het leven, die moeten niet ook nog gedwongen worden een kind groot te brengen. Ze zijn zelf nog kinderen en fysiek kunnen ze vaak een zwangerschap ook niet aan, met dood tot gevolg. Of vrouwen die opgevangen worden in vluchtelingenkampen in Syrië waar verkrachting veel voorkomt. Al deze vrouwen krijgen nu eindelijk de hulp waar ze recht op hebben."

"Alhoewel dit een enorm belangrijke stap is, is dit slechts het begin. In oktober wordt de kwestie in de VN besproken en het is essentieel dat daar steun wordt gegeven aan dit nieuwe beleid. Tot nu toe zijn alleen Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen uitgesproken voorstanders. Het is nu zaak om zoveel mogelijk steun te verzamelen zodat de mogelijkheid tot abortus voor verkrachtingsslachtoffers uit (oorlogs)conflicten ook op internationaal niveau erkend wordt."