Reactie D66 op Juncker's State of the European Union

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 9 september 2015.

Zojuist heeft voorzitter van de Europese Commissie Juncker zijn eerste State of the European Union uitgesproken. Hieronder vind je de reactie van D66-fractievoorzitter in het Europees Parlement Sophie in 't Veld:

"Juncker heeft een duidelijk signaal gegeven aan de regeringsleiders, zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het recht op asiel is een van de belangrijkste internationale fundamentele rechten. Deze vluchtelingencrisis toont aan dat een gemeenschappelijk Europees asielbeleid keiharde noodzaak is. Daarom wil D66 juist een sterker Europa, om dit soort grote uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Deze crisis is niet het falen van de Europese Unie, maar het falen van de nationale regeringsleiders. Ze laten zich gijzelen door anti-Europese en anti-immigratie gevoelens, in plaats van te leiden. Duizenden gewone mensen hebben laten zien hoe beschaving en solidariteit er uit zien, nu de regeringsleiders nog."

"De eerste State of the Union van Juncker stond logischerwijs bijna volledig in het teken van de vluchtelingencrisis. Dit moet nu hoogste prioriteit hebben op de Europese agenda. De weigering van de regeringsleiders om met spoed bijeen te komen vindt D66 dan ook onbegrijpelijk en schandalig. In Europa hebben we een lange geschiedenis van opvang van vluchtelingen, ballingen, mensen in nood. Maar de leiders van nu verkiezen populisme boven een lange traditie van beschaving, goedkope retoriek boven moedige keuzes. Het is beschamend dat mensen in nood de deur gesloten vinden in Europa."