‘Drempels weg’, aan de slag: ‘Inspiratiedag Biobased Economy’

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op dinsdag 8 september 2015, 0:58.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Diessen, In een overvolle tent vond vrijdag 4 september jl. de ‘Inspiratiedag Biobased Economy’plaats. Het podium voor deze dag werd, net als voorgaande jaren, geboden door LandArt Diessen. Het thema van de dag was: ‘Drempels weg’ - het wegnemen van obstakels in de Europese interne markt voor de ‘Biobased Economy’. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij was de gastheer, met zijn collega’s Franc Bogovic (Slovenië) en Maria Spyraki (Griekenland).

Workshops

De deelnemers konden in drie parallelle workshops actief meepraten over de thema’s: export, financial en design thinking. Vanwege het internationale gezelschap was de voertaal beurtelings Engels en Nederlands. De sessies werden geleid door respectievelijk Ward Mosmuller (DSM), Daan Dijk (Rabobank Nederland), en Daniëlle Arets (CLICKNL). Er werd niet alleen gepraat, want de deelnemers werden ook uitgedaagd om hun eigen visie en ideeën op papier te zetten. Want zoals Van Nistelrooij aangaf: “we zitten hier om te werken en het verschil te maken en de ideeën en mogelijkheden niet te versnipperen”.

“Een analyse van de huidige economie laat zien dat de biobased markt al een aanzienlijk aandeel heeft. Maar de 28 lidstaten van het EP hanteren verschillende regels voor de reststoffen en nieuwe eindproducten zoals bioplastics. Door barrières voor grensoverschrijdende verkoop te verminderen en ondersteuning voor de Biobased Economy beter af te stemmen kan het marktaandeel verder toenemen”, aldus Van Nistelrooij. Tijdens de workhops werd meer dan duidelijk dat veel valt of staat bij het wekken van nieuwsgierigheid en bewustwording bij de burgers en ook kinderen moeten uitdrukkelijk worden betrokken. ‘Design thinking is een wetenschap waarbij je wordt uitgedaagd om uit te proberen, daarop te reflecteren, te ontwerpen en te maken om uiteindelijk resultaten te zien groeien. Vrije ruimtes creëren waarin je niet gebonden bent aan allerlei wet-en regelgeving is een manier om de BioEconomy een boost te geven. Gebruikers moeten uitdrukkelijk worden betrokken bij dit proces.’ Dit waren een aantal geluiden die je hoorde tijdens de workshops. De drie Europarlementariërs nemen de resultaten mee naar Brussel. Op 16 oktober worden de resultaten gepubliceerd. Ook het lopen van de kunstroute LandArt Diessen maakte deel uit van deze inspiratiedag. Een evenement waarbij 20 kunstenaars hun werken van duurzame materialen presenteren in de natuurlijke omgeving. Initiatiefneemster Lia Stravens verbindt via LandArt Diessen mensen met het plateland. Het thema van deze achtste LandArt Diessen is: ‘Met Van Gogh het landschap in’.

Meestervervalsing

Na de workshops zette een groot deel van de deelnemers, met schort, zich vol enthousiasme aan het verven. De eerste aanzet voor de meestervervalsing van een Van Gogh. Kleine schilderijen op biobased materiaal als begin van een schilderij van tien bij tien meter. Gedurende de expositieperiode groeit het schilderij dagelijks doordat er deelstukjes worden toegevoegd. LandArt Diessen hoopt met het eindresultaat een plaats te krijgen in het ‘Guinness Book of Records’. Burgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek, doopte een kwast in de rode verf waarbij de officiële opening van LandArt Diessen 2015 een feit was.

door Carla Metz