Weblog week 37 - 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 8 september 2015.

Afgelopen juni heeft de rechtbank actiegroep Urgenda gelijk gegeven in de zogeheten ‘klimaatzaak’. De rechter oordeelde dat de Nederlandse staat inderdaad meer moet doen om CO2 terug te dringen. Het is natuurlijk zeer triest dat het nodig is om de staat aan te klagen, omdat zij uit zichzelf niet genoeg doet om burgers te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ik was wel erg blij dat de rechter actiegroep Urgenda in het gelijk had gesteld. Nederland loopt tenslotte heel erg achter op het gebied van CO2-vermindering; er is nog een heleboel verbetering nodig! Maar het verhaal wordt nog veel triester... De staat gaat nu in hoger beroep tegen deze uitspraak. Onbegrijpelijk, het is totaal absurd dat de regering niet bereid is om haar eigen burgers en het klimaat beter te beschermen. Waarom zou je die verantwoordelijkheid als regering niet willen nemen?

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Het College voor de Rechten van de Mens wees afgelopen week op nog iets opmerkelijks in de Nederlandse politiek. Dankzij een nieuw wetsvoorstel met betrekking tot de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zouden straks alle Nederlanders door de overheid afgeluisterd kunnen worden. Zelfs als je nergens van verdacht wordt! In het wetsvoorstel staat namelijk niets over het waarborgen van de privacy. Er hoeft ook aan geen enkele instantie toestemming worden gevraagd. Goedkeuring van de Minister van Binnenlandse Zaken is genoeg. In Zweden, Duitsland en België heeft de overheid tenminste nog eerst toestemming nodig van een onafhankelijke instantie, bijvoorbeeld een rechter, voordat ze kunnen beginnen met afluisteren. De Partij voor de Dieren vindt het waarborgen van de privacy van burgers belangrijk. Ik zal mij dan ook tegen dit plan verzetten.

Donderdag voerden dierenrechtenorganisaties en andere betrokken burgers actie voor een verbod op de nertsenfokkerij. Nertsenbont is een zeer wreed en bovendien overbodig luxeproduct. Het fokken van nertsen voor hun vacht zou in Nederland over een aantal jaren verboden worden. Nertsenfokkers waren het daar niet mee eens en zijn naar de rechter gestapt. Ze hebben deze zaak destijds gewonnen. Gelukkig liet staatssecretaris Dijksma het hier niet bij zitten en ging ze in hoger beroep. Afgelopen donderdag vond deze rechtszaak plaats. Voor aanvang hebben verschillende dierenrechtenactivisten een vreedzame manifestatie gehouden voor het gerechtsgebouw. Tijdens het schrijven van dit Worldlog was de uitspraak nog niet bekend, dus wordt vervolgd!

 
Bron: Blog Marianne Thieme

MEGAzat, de demonstratie tegen megastallen in Nederland, was een groot succes. Vele bezorgde burgers verzamelden zich op het Malieveld in Den Haag om de regering te laten weten dat er een einde moet komen aan de bio-industrie. Ons Eerste Kamerlid Christine Teunissen hield een toespraak. Er waren uiteraard ook veel leden van de Partij voor de Dieren aanwezig! Klik hier voor een fotoverslag.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Kortom, vele burgers hebben van zich laten horen. En dat vind ik mooi om te zien. Hou vast aan je idealen!

Hartelijke groet,

Marianne