Mbo's: stop met opwerpen van financiële barrières - Hoofdinhoud
Foto Flickr / PvdA
Onderwijs is er om jongeren kansen te geven. Op een goede baan, een mooie toekomst. Ik schrik dan ook als ik zie dat er onderwijsinstellingen zijn die jongeren kansen ontnemen, omdat de financiële bijdrage die zij vragen zo hoog is dat ouders met een smalle beurs de kosten niet kunnen betalen. Ik begrijp niet dat mbo-instellingen het voor zichzelf kunnen verantwoorden dat gemotiveerde jongeren om financiële redenen afhaken.
Deze jongeren kunnen daarmee niet naar de school van hun keuze. Zij worden beperkt in het najagen van hun dromen, simpelweg omdat hun ouders er het geld niet voor hebben. Dat zijn praktijken die moeten stoppen. Mbo-instellingen moeten er zorg voor dragen dat alle jongeren, ongeacht de dikte van hun portemonnee, kunnen gaan studeren en kansen hebben hun talenten te benutten.
Studeren is niet gratis. De overheid betaalt een groot deel van de studiekosten van iedere student (ongeveer 80%), maar ook van studenten zelf wordt een bijdrage gevraagd. Zo zijn er kosten voor studieboeken, les- of collegegeld en andere materialen. Door bijvoorbeeld een sociaal leenstelsel (bij hbo's en universiteiten), een ov-jaarkaart en aanvullende beurs, komt de overheid studenten tegemoet in hun kosten. Zo kan iedere gemotiveerde jongere studeren, ook als hij of zij wat minder te besteden heeft. Uit het aantal aanmeldingen van studenten blijkt dat ook wel: die zijn hoger dan ooit.
Één groep valt echter buiten de boot, dat zijn de 16 en 17 jarige mbo-studenten. Gelukkig heeft de PvdA ervoor kunnen zorgen dat ook zij binnenkort een ov-jaarkaart krijgen. Desondanks zijn er signalen dat sommige van hen om financiële redenen niet kunnen studeren. Hun mbo vraagt zulke hoge bijdragen dat zij afzien van een studie. Dat vind ik onacceptabel. Natuurlijk mag een school een kleine bijdrage van studenten vragen, als tegemoetkoming in de studiekosten. En ook voor leuke uitjes, of extra activiteiten is het niet gek als een bijdrage wordt gevraagd. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat scholen honderden euro's vragen voor bijvoorbeeld kappersspullen of timmermansgereedschap. Jongeren van 16 of 17 jaar hebben namelijk geen mogelijkheden te werken (zoals 18 plussers dat wel hebben) om dat soort bedragen bij elkaar te sparen. En als hun ouders niet veel te besteden hebben betekent dat zij buiten de boot vallen. Gelukkig hebben we initiatieven als 'Stichting Leergeld' die deze jongeren alsnog helpt.
Eerder heb ik, samen met mijn collega Keklik Yücel, aan de minister gevraagd ervoor te zorgen dat mbo-instellingen stoppen met deze belachelijk hoge bijdragen te vragen. Binnenkort zal ik het opnieuw in de Tweede Kamer aan de orde stellen. Maar ik doe vooral ook een beroep op de mbo's zelf: stop met het opwerpen van financiële barrières om naar school te gaan. Help jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben, leidt ze op naar een mooie toekomst, en geef ze alle kansen die ze verdienen. Talent mag nooit verspilt worden.