Oorlog in Turkije

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op maandag 24 augustus 2015, 13:16.

Er komen zeer zorgwekkende berichten uit het zuidoosten van Turkije sinds in juli de strijd tussen het Turkse leger en de PKK is geëscaleerd. In media wordt geschreven over oorlogssituaties in verschillende plaatsen in het gebied. Meerdere dorpen zouden ook zijn omsingeld door het Turkse leger. Naar aanleiding van deze berichten heb ik minister Koenders van Buitenlandse Zaken de volgende vragen gesteld:

1

Kent u de berichten ‘Urgent Call from Women in Turkey: Help Us Prevent Massacre’ en ‘PKK uses dummies as booby traps in southeast Turkey’? 1)

2

Wat is uw beeld van het recente optreden van het Turkse leger en de politie in het zuidoosten van Turkije en van het optreden van de PKK? Is er naar uw oordeel sprake van een oorlogssituatie in delen van het zuidoosten van Turkije?

3

Hoeveel slachtoffers zijn er aan beide kanten van het conflict gevallen sinds de escalatie van het geweld tussen het Turkse leger en de politie en de PKK sinds juli 2015? Hoeveel slachtoffers zijn burgers?

4

Kunt u bevestigen dat plaatsen in het zuidoosten worden afgesloten door het Turkse leger en / of de politie waardoor inwoners het gebied niet meer kunnen verlaten? Wat zijn hiervan de gevolgen en hoe verhoudt dit beleid zich tot het internationaal recht?

Bronnen:

1

Urgent Call from Women in Turkey: Help Us Prevent Massacre, http://armenianweekly.com/2015/08/20/urgent-call-from-women-in-turkey/, 20 augustus 2015 & PKK uses dummies as booby traps in southeast Turkey, http://www.hurriyetdailynews.com/pkk-uses-dummies-as-booby-traps-in-southeast-turkey.aspx?pageID=238&nID=87237&NewsCatID=341, 20 augustus 2015.