Verstekelingenproblematiek in Calais

Met dank overgenomen van B. (Barbara) Visser i, gepubliceerd op woensdag 12 augustus 2015, 2:35.

Vandaag bezochten VVD Kamerleden Malik Azmani en Barbara Visser op uitnodiging van Transport en Logistiek Nederland (TLN) de terminal Calais in Frankrijk om de verstekelingenproblematiek te onderzoeken. Zij hebben naar aanleiding van het werkbezoek vervolg-Kamervragen aan de minister van Infrastructuur & Milieu en de staatsecretaris van Veiligheid & Justitie gesteld.

Vraag 1

Bent u bekend met de cijfers van brancheorganisaties TLN en EVO, waarin wordt becijferd dat de Nederlandse transportsector inmiddels één miljoen euro schade per dag ondervindt door de situatie bij Calais? Zo nee, wat is dan volgens u de omvang van de schade?

Vraag 2

Heeft inmiddels het gesprek met de Nederlandse regering, TLN en de Franse counterparts plaatsgevonden? Zo ja, wat zijn de uitkomsten? Zo nee, wat wordt de Nederlandse inzet en wanneer vindt het gesprek plaats?

Vraag 3

Herkent u het signaal dat de Franse autoriteiten pas sinds de zogenoemde bestorming op 23 juli daadwerkelijk in actie zijn gekomen op operationeel niveau om de problematiek bij de Eurotunnel aan te pakken? Zo nee, kunt u aangeven welke acties eerder op operationeel niveau zijn genomen?

Vraag 4

Is inmiddels al met de diverse nationale collega-inspectiediensten afgesproken en toegezegd dat overtredingen van de rij- en rusttijdenwet door onvoorziene situaties, zoals bij Calais, niet worden beboet?

Vraag 5

Bent u bekend met het feit dat illegale migranten die van plan zijn de overtocht naar Groot-Brittannië te riskeren zich nabij de Eurotunnel in tentenkampen bevinden en ongemoeid worden gelaten door de Franse autoriteiten? Zo ja, wat vindt u daarvan?

Vraag 6

Bent u bekend met het feit dat wanneer illegalen worden aangetroffen in vrachtwagens door het bedrijf Eurotunnel, de Franse autoriteiten dan wel de Engelse immigratiebeambten in Calais zij 2 kilometer verderop door de Franse autoriteiten gewoon worden vrijgelaten? Zo ja, wat vindt u ervan dat illegale vreemdelingen ongemoeid worden gelaten en daarmee wederom gelegenheid wordt geboden om als verstekeling illegaal de reis te ondernemen?

Vraag 7

Bent u het met de leden van de VVD- fractie eens dat het meer dan verbijsterend is dat aangehouden illegalen bij de controles in Calais niet gevraagd worden door de bevoegde autoriteiten naar herkomst, papieren, dan wel vingerafdrukken worden afgenomen, waardoor mensen keer op keer zichzelf en anderen in gevaar brengen en/of economische schade veroorzaken? Deelt u de mening van de VVD-fractie dat de Franse autoriteiten illegale vreemdelingen moeten aanhouden, zo mogelijk in vreemdelingendetentie worden gezet ter fine van de uitzetting wanneer zij geen rechtmatig verblijf hebben en geen aanspraak willen maken op asiel in Frankrijk?

Vraag 8

Zijn alle lidstaten van de EU niet gehouden om de asiel- en immigratiewetgeving te handhaven? Bent u het met de leden van de VVD- fractie eens dat het onbestaanbaar is dat Frankrijk haar verplichtingen op het terrein van asiel- en immigratiewetgeving in Calais niet nakomt? Zo nee, waarom niet? En zo ja, bent u bereid de Franse autoriteiten in uw gesprek hierop te wijzen?