Schriftelijke vragen van Nijkerken-de Haan en Schut-Welkzijn over het bericht “Bijstand Fraude Loont” - Hoofdinhoud
http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2015Z07139&did=2015D14574
2015Z07139
Vragen van de leden Nijkerken-de Haan en Schut-Welkzijn (beiden VVD) aan de Minister en Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht «Fraude loont» (ingezonden 17 april 2015).
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht «Sociaal rechercheurs: fraude loont»»?[1]
Vraag 2
Deelt u de mening dat moet worden voorkomen dat «de echte fraudeur ontkomt aan een passende sanctie»?
Vraag 3
Klopt de uitspraak in het artikel dat «veel gemeenten alleen de prioriteit leggen bij het beëindigen van de uitkering» en dat hierdoor fraude onvol-doende wordt bestreden?
Vraag 4
De grens van aangifte tegen fraudegevallen ligt op € 50.000; in een aantal regio’s komt het Openbaar Ministerie in actie bij een fraudebedrag van € 20.000; waarom is deze grens verschillend per regio?
Vraag 5
Kunt u aangeven wat de incassoratio is van boetes die opgelegd worden na fraude door bijstandsgerechtigden? Hoe vaak leidt dit tot het beëindigen van de uitkering na 2013?
Vraag 6
Als gevolg van een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam hoeven bijstandsgerechtigden die verdacht worden van fraude hun informatieplicht niet meer na te komen; hoe gaat u voorkomen dat mensen die verdacht worden van fraude hiermee door kunnen gaan, zolang het onderzoek loopt?
Vraag 7
Hoe gaat u bevorderen dat de fraudewet beter wordt gehandhaafd door gemeentes dan nu het geval is?
[1] Sociaal rechercheurs: fraude loont, BinnenlandsBestuur.nl, 15 april 2015, http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/sociaal-rechercheurs-fraude-loont.9470886.lynkx