Hoe nieuws wordt ingekleurd - Hoofdinhoud
Zaterdag 1 augustus was ik te horen in een kort radiogesprekje op Radio 1. Verslaggever Ilan Hoekstra maakt voor WNR een serie over 'Het weekendgevoel'. Dit keer was ik aan de beurt.
Het is boeiend om zelf eens naar het item te luisteren en vervolgens te kijken hoe het in de media kwam.
Klik hier om het korte gesprekje te beluisteren.
Hoekstra stelt me aan het eind de volgende vraag: "Ik las afgelopen week dat de Chinese versie van Grindr naar Nederland komt. Kent u de app Grindr?"
Ik antwoord: "Natuurlijk ken ik de app Grindr. Maar ik ben daar niet zo'n... ik ben veel meer van gewoon de kroeg ingaan en daar mensen ontmoeten en mensen écht tegenkomen. Dus ik ben niet zo'n fan van al dat digitale gechat en afspraakjes maken, maar ik vind het allemaal prima. Als mensen dat leuk vinden, moeten ze het vooral doen."
"Misschien iets voor een 50PLUS-app?", stelt Hoekstra me dan voor.
Mijn reactie: "Daar ben ik van overtuigd. Ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen boven de 50 vaak hun partner verloren zijn, vaak op een trieste manier. Die hebben er veel behoefte aan om met elkaar te kunnen praten, om elkaar te ontmoeten. Dus een soort ontmoetingsapp voor ouderen... Ik zou het heel erg toejuichen wanneer 50PLUS een ontmoetingsapp zou toevoegen aan zijn website.”
Hoekstra: "Een soort Grindr voor vijftigplussers?"
Ik: "Het hoeft níet meteen een 50PLUS-app te zijn, maar met name in de doelgroep waar wij voor knokken, is daar veel behoefte aan. Ik heb het al eens eerder voorgesteld, maar ja een jonge partij heeft andere prioriteiten. Maar dat het in de toekomst een keer gaat gebeuren... ik ben ervan overtuigd."
Na afloop van het gesprek maakte Ilan Hoekstra nog een selfie van ons samen. Aardige verslaggever. Hij maakte een best boeiend item waarin ik het woord Grindr zelf niet in de mond heb genomen, maar waarin ik wél pleitte voor een ontmoetingsapp voor ouderen om zo hun eenzaamheid te doorbreken. Niets mis mee!
Maar nu de weergave, bijvoorbeeld bij Omroep Brabant. Die kopt op zijn website: "Henk Krol wil Grindr voor vijftigplussers". Dat is wel erg kort door de bocht als je weet dat ik de naam van de voornamelijk op seks gerichte app Grindr bewust niet eens in de mond heb genomen.
Onder de foto staat met een moralistische toon: "Henk Krol zit zelf niet op Grindr".
Ook dat heb ik niet gezegd. Ik zei alleen: "Natuurlijk ken ik de app Grindr. Maar ik ben daar niet zo'n... ik ben veel meer van gewoon de kroeg ingaan en daar mensen ontmoeten en mensen écht tegenkomen. Dus ik ben niet zo'n fan van al dat digitale gechat en afspraakjes maken, maar ik vind het allemaal prima. Als mensen dat leuk vinden, moeten ze het vooral doen."
Dat is wezenlijk iets anders. Ten tijde van de publicitaire rel rondom Onno Hoes heb ik bewust wel eens op Grindr gekeken om te kunnen zien wat er nu wel of niet klopte van alles wat er in de media werd beweerd.
Maar dan de regel verderop in het nieuwsbericht: "Krol zou in het verleden aan de jongerenpartij van de VVD hebben voorgesteld om zo'n app te laten maken."
Hoe krijgt men het bedacht? Ik heb de letters VVD niet eens uitgesproken. Wat ik zei was: "Ik heb het al eens eerder voorgesteld, maar ja een jonge partij heeft andere prioriteiten." Je mag toch verwachten dat de redacteur van Omroep Brabant zou kunnen bevroeden dat wanneer ik iets voorstel, dat gebeurt aan mijn eigen partij en niet aan een partij die ik niet eens noem. Bovendien spreek ik over een jonge partij. 50PLUS is een jonge partij.
En dan de selfie van Ilan Hoekstra en mij. Die gebruikte WNL om het gesprekje op Radio 1 aan te kondigen. Meteen gonsde het op de sociale media dat dit mijn nieuwe vriend zou zijn. Een gossipverslaggever belde me zelfs op om dit na te trekken. Dat is dan wel weer aardig. Die deed zijn werk tenminste naar behoren en kon zo een zoveelste inkleuring van de werkelijkheid voorkomen.