Kamervragen over onacceptabele acties Franse boeren

Met dank overgenomen van B. (Barbara) Visser i, gepubliceerd op donderdag 30 juli 2015, 3:32.

Schriftelijke vragen van Helma Lodders en Barbara Visser (beiden VVD) aan de minister van Infrastructuur en Milieu en de staatsecretaris van Economische Zaken naar aanleiding van de acties van Franse boeren.

Vraag 1

Bent u bekend met de volgende berichten: ‘Dijksma noemt leeghalen vrachtwagens Frankrijk onacceptabel’; “Kabinet hekelt agressieve acties Franse boeren; “Alle kritiek ten spijt blijft Frankrijk vierkant achter zijn boeren staan”; “Franse boeren kondigen nieuwe acties voor morgen aan”? 1)

Vraag 2

Wat vindt u van het feit dat Franse boeren ook deze week weer wegen blokkeren en daarmee het (vracht) verkeer ernstige schade doen toekomen?

Vraag 3

Voor de komende weken zijn verdere acties aangekondigd, welke mogelijkheden zijn er om uw Franse collegae aan te spreken op de hinder van het vrije Europese verkeer, het saboteren en leegroven van Nederlandse vervoerders en chauffeurs, het totaal onnodig treffen van Nederlandse automobilisten op weg naar hun vakantiebestemming en de daarmee ontstane schadepost voor chauffeurs en vervoerders? Bent u bereid om het voorbeeld van de Spaanse regering te volgen die officieel tegen de plundering hebben geprotesteerd bij de Franse autoriteiten en de Europese Commissie om opheldering hebben gevraagd? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Bent u bekend met de schrijnende voorbeelden van Nederlandse ondernemers die geblokkeerd, doorzocht, gesaboteerd en leeggeroofd worden? Bent u bekend met de voorbeelden van chauffeurs die enkele honderden meters voor de plaats van bestemming hun vrachtwagens leeg getrokken zien worden en het kostbare vlees op de weg zien belanden? Bent u het met de leden van de VVD-fractie eens dat het onbestaanbaar is dat de Franse politie in deze gevallen toekijkt en niet in actie komt? Vindt u het acceptabel dat het erop lijkt dat de Franse politie dit niet lijkt te willen aanmerken als strafbare feiten? Gaat u uw Franse ambtsgenoten hierop aanspreken?

Vraag 5

Klopt het dat u tijdens de extra vergadering in Brussel, begin september, aandacht zal vragen voor de staking en acties van de Franse boeren? Vindt u het verdedigbaar om dit pas in september aan de orde te stellen? Welke stappen heeft u inmiddels richting de Franse overheid en Brussel gezet en welke stappen gaat u de komende weken zetten om een einde te maken aan de stakingen en acties die het Nederlandse bedrijfsleven schade berokkenen?

Vraag 6

Is inmiddels bekend hoeveel schade er door deze onverteerbare sabotageacties voor Nederlandse chauffeurs en vervoerders en landbouwproducenten is ontstaan? Bent u bereid om de schade die voor het Nederlandse bedrijfsleven is ontstaan tijdens de extra vergadering in te brengen en/of de ontstane schadepost in de vorm van een rekening neer te leggen bij de Franse regering? Zo nee, waarom niet?

Vraag 7

Wat vindt u van de houding van de Franse boeren; de Franse landbouw is groot geworden door jarenlang geprofiteerd te hebben van de interne markt in Europa en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Nu zit het tegen en stellen zij hun eigen eisen zoals een vorm van boycot van Europese goederen en het maken van prijsafspraken. Past dit volgens u binnen de Europese afspraken over een interne markt? Zo nee, welke stappen gaat u zetten?

Vraag 8

Kunt u aangeven in hoeverre er, bij de voorgestelde maatregelen door de Franse overheid, sprake is van staatssteun wat leidt tot oneerlijke concurrentie? Zo ja, welke stappen gaat u zetten? En in hoeverre is er sprake van marktverstoring? Zo ja, welke stappen gaat u zetten?

Vraag 9

Wat vindt u van de oproep van de Franse regering om de voorkeur te geven aan Frans vlees? Gaat u hier actie op ondernemen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 10

Bent u bereid, gelet op deze onverantwoorde onbezonnen acties waar de Nederlandse transportsector niks mee te maken heeft, om uw Europese collegae op te roepen om binnen de Europese verordening voor de rij- en rusttijdenwet ruimte te bieden om af te wijken van de normale rij- en rusttijdenwet? Deelt u de mening van de leden van de VVD-fractie, dat voorkomen moet worden dat chauffeurs, vervoerders en landbouwproducenten nog meer gedupeerd raken door onnodige boetes door een conflict waar ze part nog deel aan hebben? Gaat u dit onder de aandacht brengen van de inspecties van de verschillende landen?

Vraag 11

Bent u bekend met het bericht dat inmiddels een Vlaamse vakbond van melkveehouders ook harde acties hebben aangekondigd, zoals wegblokkades, vergelijkbaar met die van de Franse boeren als er geen kostendekkende minimumprijzen worden afgesproken? 2) Zo ja, bent u bereid om ook hier tegen actie te ondernemen?

  • 1) 
    Franse boeren kondigen nieuwe acties aan, Parool d.d. 27 juli 2015; Kabinet hekelt agressieve acties Franse boeren, FD d.d. 29 juli 2015; Alle kritiek ten spijt blijft Frankrijk vierkant achter zijn boeren staan, FD 29 juli 2015, Dijksma noemt leeghalen vrachtwagens Fransen onacceptabel, nu.nl d.d. 28 juli 2015.
  • 2) 
    Ook Belgische boeren gaan de barricaden op, NOS d.d. 29 juli 2015