Bericht van het Binnenhof - I

Met dank overgenomen van A.H.G. (Alexander) Rinnooy KanĀ i, gepubliceerd op woensdag 29 juli 2015, 3:37.

Een kersvers Eerste Kamerlid moet nog veel leren. Zijn eerste dag in de nieuwe omgeving roept herinneringen op aan de eerste dag, ooit, op de middelbare school. Waar moet je naar toe als de bel gaat? Zit je wel in een leuke klas? Waar is de kantine? Gelukkig zijn er aardige leerlingen met ervaring die zich over de brugpiepers ontfermen. Aan het eind van de dag ga je opgelucht naar huis om verslag te doen. Het begint allemaal al een klein beetje vertrouwd te ogen.

Veel tijd om te wennen krijgen de nieuwe leden overigens niet. De trein van de wetgeving rijdt rustig door. Een van de andere D66 nieuwkomers, Henk Pijlman, moest al direct in het geweer komen tegen minister Kamp over de wet op windenergie op zee. Hij hield een mooie maiden speech, die traditiegetrouw niet werd onderbroken, en nam na afloop opgelucht de gelukwensen in ontvangst.

Ik ben voorzitter geworden van de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en moest wennen aan de strakke tijdsplanning: de agenda wordt in 15 minuten afgehandeld, waarna de leden wegrennen naar hun volgende vergadering - iedereen zit in meerdere commissies. De lijstjes agendapunten zijn gelukkig nog niet al te lang. Maar er moet nog van alles af voor het zomerreces, en inmiddels worden aan de overkant bij de Tweede Kamer de messen geslepen voor het debat over de belastingplannen van het kabinet.

Het wordt een vlugge leerschool.