Excuses Mitsubishi voor dwangarbeid

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 24 juli 2015, 16:14.

Fabrikant Mitsubishi heeft haar excuses aangeboden voor het feit dat Amerikaanse dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst waren van het bedrijf. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in het Simon Wiesenthal-museum te Los Angeles. Mitsubishi is daarmee het eerste Japanse bedrijf dat zich verontschuldigt voor het gebruik van dwangarbeiders. In de krijgsgevangenkampen in Japan bevonden zich ook ruim 7000 Nederlandse gevangenen. 3300 daarvan werkten voor Mitsubishi. Ik heb de minister van Buitenlandse Zaken daarom gevraagd Mitsubishi op te roepen om ook excuses richting Nederland te maken. Hieronder de volledige set vragen:

1

Bent u bekend met het bericht dat Mitsubishi excuses heeft aangeboden aan Amerikaanse dwangarbeiders? (1)

2

Bent u op de hoogte van het feit dat Mitsubishi ook 3300 Nederlandse dwangarbeiders in dienst had?

3

Is bekend hoeveel Nederlandse dwangarbeiders die in dienst waren van Mitsubishi zijn overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog? Zo nee, bent u bereid hier onderzoek naar te verrichten?

4

Deelt u de mening dat excuses aan Nederlandse dwangarbeiders op zijn plaats zijn? Zo ja, bent u bereid Mitsubishi Materials te bewegen om ook excuses te maken aan de Nederlandse dwangarbeiders?

(1) http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/20/japans-mitsubishi-biedt-excuses-aan-voor-amerikaanse-krijgsgevangenen/