Dankzij Halbe (Elsevier)

Met dank overgenomen van B.Ch. (Bart) de Liefde i, gepubliceerd op vrijdag 11 november 2011.

door Irene Start

PODIUMKUNSTEN

Cultuurfondsen varen nu pragmatische koers: geld wordt gekoppeld aan prestatie, en terecht

Dat was even een andere toon die George Lawson vorige week aansloeg. De voorzitter van het Fonds Podiumkunsten introduceerde zijn nieuwe subsidiesysteem. Het fonds gaat het voortaan helemaal anders doen. Vanaf 2013 wordt het subsidiegeld doelmatiger verstrekt. Geld wordt gekoppeld aan prestatie, ondernemerschap wordt beloond. Het fonds gaat subsidie verstrekken per voorstelling en die wordt niet automatisch gecontinueerd. Gezelschappen aan het subsidie-infuus worden een zeldzaam verschijnsel.

Een en ander is ingegeven door een krimpend budget, dat daalt van 40 naar 24,5 miljoen euro per jaar. Maar het blijft een verfrissend geluid, na al het lichtgeraakte gejeremieer van de afgelopen tijd. Zodra er met een vinger naar hun subsidie werd gewezen, begonnen acteurs, dansers en musici te schreeuwen. Of ze liepen met de armen in elkaar gehaakt een mars. De goeden, de gevoeligen met het hart op de juiste plaats, dat waren zij. Fout, dat was iedereen met kritische vragen over cultuursubsidies. De sector zat hiermee een inhoudelijk debat in de weg, geeft Lawson toe. Zo is er nooit een goed antwoord gekomen op de vraag waarom podiumkunsten per se met overheidsgeld moeten worden bekostigd.

De heilige verontwaardiging heeft plaatsgemaakt voor nieuw realisme. Oók bij adviesorgaan de Raad voor Cultuur, traditioneel de hoogstebomenklimmer als het gaat om het subsidiekortingen. De kersverse voorzitter Joop Daalmeijer toonde zich afgelopen week van een verrassend redelijke en kordate kant. ‘De 200 miljoen euro cultuurbezuinigingen zijn een feit en passen in slechte economische tijden,’ zei de oud-omroepman en D66’er op BNR Nieuwsradio. En met de PVV wil hij - anders dan de briesend het veld ruimende vorige voorzitter Els Swaab - best samenwerken. De cultuursector maakt zich intussen op voor een ‘moordende selectie’. Dat is eerder een zegen dan een probleem, want de sector kan korte metten maken met het overaanbod. Met dank aan staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD), die met zijn subsidiekortingen cultuurinstellingen een duwtje in deze richting gaf.

Bron: Elsevier, papieren editie