VVD steunt bezuinigingsakkoord toch

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 17 juli 2015, 12:40.

Gisteren debatteerde de commissie financiën in de Tweede Kamer over het akkoord dat bereikt is tussen Griekenland en de EU. Er schoven ook veel EU-woordvoerders aan, en namens de SP voerde ik het woord. De SP is zeer kritisch over het bezuinigingsakkoord, dat de Griekse bevolking alleen maar dieper in het economische ravijn zal storten. Opvallend was de houding van de VVD, die aanvankelijk geen antwoord wilde geven op de vraag of de partij de deal steunt. Aan het eind van de rit bleek dat toch het geval. Woordvoerder Harbers zei in antwoord op mijn vraag: “Ik accepteer wel even hoe het nu gaat lopen de komende tijd.” Daarmee breekt de VVD feitelijk met de verkiezingsbelofte dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan. Lees hieronder mijn inbreng.

Griekenland heeft een probleem met de euro en de euro heeft een probleem met Griekenland.

De oplossing die de EU daarvoor heeft bedacht is een nieuwe lening tegen keiharde neoliberale voorwaarden.

Het huidige pakket bevat vooral maatregelen die negatief uitpakken voor mensen met lage inkomens en weinig opleiding. Het is bovendien een pakket dat veel verder gaat dan het pakket waar de Griekse bevolking in het referendum overtuigend ‘nee’ tegen zei.

Is de premier het met mij eens dat dit een wurgakkoord is? Is er tegen Griekenland gezegd: je mag bij het kruisje tekenen, en zo niet, dan zal dat uiteindelijk een Grexit tot gevolg hebben?

Het referendum bleek niets waard (u mag wel kiezen, maar wij bepalen de uitkomst).

De nationale democratie is volkomen ondermijnd. Om over de democratie op EU-niveau maar te zwijgen.

In 2010 kreeg Griekenland een lening van 110 miljard, in 2012 van 130 miljard. De afgelopen 5 jaar is de Griekse economie met een kwart gekrompen, en zijn de armoede en werkloosheid fors gestegen. Nu ligt er opnieuw een pakket op tafel van ruim 80 miljard waar zeer strenge voorwaarden aan verbonden zijn.

Ik krijg het beeld van een dokter die bij een doodzieke patiënt het verkeerde medicijn toedient en de dosis verhoogt omdat de patiënt niet beter wordt. Het gevolg: de patiënt wordt steeds zieker.

Over het pakket heb ik de volgende vragen:

  • 1. 
    Worden de schulden van Griekenland hiermee houdbaar?
  • 2. 
    Wat is Nederlandse bijdrage en denkt u werkelijk dat dit geld terugkomt?
  • 3. 
    Gaat Griekenland zich economisch herstellen met dit pakket of wordt het land verder in een recessie geduwd?
  • 4. 
    Gaat dit pakket een humanitaire ramp veroorzaken voor de Griekse bevolking, die voor een deel nu al geen werk, geen inkomen, geen eten en geen toegang tot medicijnen heeft?

Dan wat betreft het privatiseringsfonds. Op de rol stonden al regionale vliegvelden en havens. Daar komt het elektriciteitsnetwerk nu bij. Een onafhankelijke autoriteit ziet toe op de privatiseringen. Waar is verwachting op gebaseerd dat die bezittingen 50 miljard zullen opbrengen? Resultaten uit het verleden geven daar geen enkele aanleiding toe; in 2010 moest Griekenland ook 50 miljard aan staatsbezittingen van de hand doen, maar anno 2015 is er slechts 3.2 miljard met privatiseringen binnengehaald.

Van belang is ook het volgende: wat gebeurt er met de opbrengst? In welke volgorde wordt het geld uit het fonds besteed? Klopt het dat er eerst 25 miljard naar de banken gaat, dan 12.5 miljard naar de aflossing van staatsschuld? En dat pas daarna 12.5 miljard voor investeringen in de Griekse economie beschikbaar komt?

Wat zijn de gevolgen voor lage inkomens van de belastingherziening? Wat betekent de btw-verhoging voor het toerisme, waar de Griekse economie zo afhankelijk van is?

De Griekse regering heeft eerder tijdens de onderhandelingen voorstellen gedaan die zijn afgewezen. Waarom is een voorgestelde eenmalige heffing op winsten boven half miljoen door het IMF tegengehouden? Waarom moet een wet om belastingontwijking tegen te gaan van de trojka worden teruggedraaid?

Waarom is er niet gekozen voor een sociaal akkoord dat tegemoet komt aan het ‘nee’ bij het referendum? Waarom is er niet gekozen voor maatregelen die de allerarmsten treffen?

Dit akkoord is niet sociaal en niet geloofwaardig. Niet voor de Grieken en niet voor de Nederlandse belastingbetaler.