Vragen over huishoudelijke hulp en keukentafelgesprek

Met dank overgenomen van H.C.M. (Henk) Krol i, gepubliceerd op woensdag 15 juli 2015.

In inmiddels 78 gemeenten is de huishoudelijke hulp teruggeschroefd of afgeschaft. En in diverse gemeenten is de communicatie met de burgers onder de maat. Reden voor schriftelijke vragen van 50PLUS!

1.

--

Volgens onderzoek uitgevoerd in opdracht van ouderenorganisatie ANBO is inmiddels in 78 gemeenten de huishoudelijke hulp teruggeschroefd of zelfs helemaal afgeschaft. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent dat het in meerdere gemeenten schort aan communicatie van die gemeente naar de burger. Dat was voor 50PLUS voldoende aanleiding om daarover kritische vragen te stellen aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.

2.

Standaardbrieven i.p.v. gesprek

50PLUS vindt dat het versturen van standaardbrieven door gemeenten over de toekenning van WMO-voorzieningen - zoals nu gebeurt - niet strookt met de wettelijke plicht een zorgvuldig individueel onderzoek uit te voeren.

De VNG zegt dat er weliswaar ‘idealiter in elke gemeente een keukentafelgesprek met iedere burger plaatsvindt, maar dat dat niet haalbaar is gezien de schaal waarop de beoordelingen moeten plaatsvinden en de kosten die dat met zich meebrengt’. 50PLUS is benieuwd wat de verantwoordelijk staatssecretaris daar van vindt en heeft om zijn mening gevraagd.

50PLUS vraagt zich af wat het standpunt van de VNG zegt over de haalbaarheid van de wet WMO in huidige vorm en met het huidige budget.

3.

Individueel onderzoek

Sommige gemeenten achten het niet haalbaar een individueel zorgvuldig onderzoek te doen. Andere gemeente - bijvoorbeeld de gemeente Huizen - weer wel. Is het wenselijk dat het afhangt van de gemeente waar iemand woont of er al dan niet zorgvuldig onderzoek wordt gedaan?, vroegen we de staatssecretaris.

We willen van de heer Van Rijn ook horen welke maatregelen hij van plan is te nemen om te borgen dat alle gemeenten zich aan de wet houden en een zorgvuldig individueel onderzoek uitvoeren. Zodra zijn antwoorden binnen zijn, leest u dat hier!