Gemiste kans voor balans veiligheid en privacy

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 15 juli 2015.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld is zeer teleurgesteld dat de conservatieve (ECR/CU/SGP) en christelijke fractie (EVP/CDA) stemmen voor het ongebreideld binnen harken van passagiersinformatie zonder enige verdenking. "Er lag een gebalanceerd D66-voorstel op tafel voor gerichte opslag van gegevens, met een doelmatigheidscheck en controle door de rechter. Nu de EVP en de ECR dat hebben afgeschoten, mogen veiligheidsdiensten ongelimiteerd van elke passagier de reis- en boekingsgegevens opslaan zonder enige verdenking. Dat is onacceptabel en in strijd met eerdere uitspraken van het Europees Hof van Justitie", aldus In 't Veld.

Opslag passagiersgegevens

De commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE) stemde vandaag over haar positie over de verzameling van passagiersgegevens (PNR). Het gaat o.a. om gegevens zoals adres- en creditcardgegevens en de namen van reisgenoten. In 't Veld: "Ik heb voorgesteld een balans aan te brengen tussen de vereiste veiligheidsmaatregelen en het recht op privacy en gegevensbescherming van mensen maar dat is weggestemd. Het is vrij opmerkelijk dat het CDA nu instemt met de onbeperkte opslag van passagiersgegevens, terwijl hun eigen Kamerlid Pieter Omtzigt zich in de Raad van Europa hier juist fel tegen heeft uitgesproken."

Verplicht delen van informatie

Het Parlement steunde wel het voorstel van In 't Veld dat de resultaten van de passagiersregisters verplicht worden uitgewisseld. De Europese Liberalen pleiten al jaren voor betere samenwerking tussen politie- en inlichtingendiensten. "De meeste daders van aanslagen stonden al lang op de radar. Maar de informatie over die verdachten werd niet gedeeld met andere Europese landen. Het mag niet meer voorkomen dat er na een aanslag blijkt dat er wel degelijk informatie beschikbaar was, maar dit niet is gedeeld. Terreur en misdaad vindt grensoverschrijdend plaats, laten we dat dan ook doen met de aanpak daarvan. Politie- en inlichtingendiensten moeten gericht zoeken en informatie met elkaar delen. Zo pak je terreur en misdaad aan."