PERSBERICHT: 'Tweede Kamerlid Karin Straus feliciteert 5000e deelnemer ‘VMBO Breda on Stage’

Met dank overgenomen van K.C.J. (Karin) Straus i, gepubliceerd op woensdag 4 februari 2015, 4:32.

Op 4 februari jongstleden werd voor de zesde keer het Beroepenfeest georganiseerd voor Bredase VMBO- leerlingen. Deze happening, die VMBO leerlingen op een goed voorbereide manier in contact brengt met mensen uit de praktijk, vond plaats bij sport- en ontmoetingscentrum Jeugdland te Ulvenhout. Het beroepenfeest werd spectaculair geopend door VVD Tweede Kamerlid Karin Straus. Tevens maakte zij de 5000e deelnemer aan het project ‘VMBO On Stage’ bekend.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Karin Straus

Beroepenfeest

Het beroepenfeest wordt georganiseerd in het kader van de 6e editie van het "VMBO Breda on Stage" project. Binnen dit project zijn circa 900 Bredase VMBO-leerlingen actief aan het werk met hun beroepsoriëntatie. Tussen 12.00-16.30 uur gingen zij in rondes van 30-45 minuten in gesprek met circa 300 beroepsbeoefenaren van 120 bedrijven. Straus: ‘Vooral het regionale karakter is sterk aan dit initiatief. Ik zie veel enthousiaste lokale bedrijven op het beroepenfeest. Het is goed dat zij al in vroeg stadium in contact komen met vmbo-leerlingen uit de regio. Op die manier weten vmbo’ers nu en later gemakkelijker de weg te vinden naar een bedrijf voor een stageplaats of een (bij)baan. Daar heb ik hier al enkele mooie voorbeelden van gezien.’

Doe-dag

Het doel van de gesprekken was om afspraken te maken voor een tegenbezoek tijdens de Doe-Dag op 26 februari. Tijdens dit bezoek krijgen de leerlingen de kans om de werkplek van de beroepsbeoefenaar in de praktijk te zien en te ervaren. ‘Het valt mij op dat de leerlingen uiterst goed zijn voorbereid op de gesprekken’, aldus Straus. ‘Ik zie dat ze vaak al precies weten welke bedrijven ze willen spreken en hoe ze zo’n gesprek moeten aanpakken. Daar zijn ze helemaal niet verlegen of terughoudend in!’

Betere en eerlijke voorlichting

Vakmensen zijn in Nederland hard nodig. De economie trekt aan en we zien dat in sommige sectoren werkgevers staan te trappelen om goede vakmensen in dienst te nemen.

Veel teleurstellingen in het leven van de leerling ontstaan doordat leerlingen de verkeerde studiekeuzes maken. Dit leidt er bijvoorbeeld toe dat leerlingen de school verlaten voordat ze een diploma hebben of dat ze na hun opleiding moeilijk aan een baan kunnen komen. Leerlingen weten echter vaak niet wat voor beroepen er allemaal zijn, wat je daar mee zou kunnen en al helemaal niet of je daar later goed je brood mee kunt verdienen.

De VVD wil dat leerlingen beter en eerlijker voorgelicht worden over beroepen en de kansen op de arbeidsmarkt. Voor leerlingen in het beroepsonderwijs werkt dit het beste door het bedrijfsleven concreet binnen de school te halen, waardoor leerlingen kunnen kennismaken met diverse beroepen. Een project zoals VMBO on Stage, waarbij het lokale bedrijfsleven actief zichzelf presenteert aan toekomstige VMBO studenten laat leerlingen van dichtbij zien/ervaren wat voor soort beroepen er in hun regio beschikbaar zijn. Vaak levert deelname aan VMBO on Stage voor de leerlingen een stageplaats, een bijbaantje of zelfs een concrete arbeidsovereenkomst op.