Beloon investeren in schone technologie - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement heeft het akkoord met de Raad over het oprichten van een Markstabiliteitsreserve (MSR) als onderdeel van het Europees CO2-emissiehandelssysteem aangenomen. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is zeer tevreden over het behaalde akkoord. Het overschot aan emissierechten op de Europese CO2-markt wordt in de nieuwe MSR geplaatst. Zowel de zogenaamde 'backloaded allowances' als de emissierechten die niet toegewezen zijn onder de huidige ETS-handelsperiode komen daarin terecht. Het MSR zal in 2019 van start gaan.
Innovatie
De competitiviteit en innovatiekracht van de Europese industrie zal worden versterkt door de opbrengsten van een deel van de emissierechten apart te zetten voor innovatieve industrieprojecten. Gerbrandy: "Dit is een belangrijke stap in het versterken van de CO2-markt. De opgebouwde overschotten van emissierechten worden ingeperkt en de prijs van CO2-rechten kan weer stijgen. Tegelijkertijd wordt de innovatiekracht van de industrie versterkt."
Klimaatdoelstelling 2030
De Europese Commissie heeft aangekondigd op 15 juli een nieuw wetsvoorstel ter verdere herziening van het CO2-emissiehandelssysteem te publiceren. Het voorstel bevat naar verwachting nieuwe regels voor het toedelen van gratis emissierechten aan de industrie, de modernisering van elektriciteitsproductie in Centraal en Oost-Europa en het gebruik van innovatiegelden voor CO2-opslag (CCS), industrie en duurzame energie projecten.
"De CO2-markt is nog altijd te zwak om de 2030 klimaatdoelstelling van Europa te behalen. Ik zal aandringen op een ambitieus voorstel dat innovatie en efficiënte industrie prioriteit geeft. Investeren in schone technologie moet beloond worden", aldus Gerbrandy.
Gerbrandy is onderhandelaar namens de Europese liberale fractie (ALDE) op dit dossier.