Omgevingswet aangenomen

Met dank overgenomen van H.S. (Hayke) VeldmanĀ i, gepubliceerd op woensdag 1 juli 2015.

Vandaag is de Omgevingswet aangenomen. Dit is goed nieuws, want met deze wet wordt het een stuk eenvoudiger voor particulieren en bedrijven om ruimtelijke projecten te starten. Deze liberale wet kijkt naar de snelheid en flexibiliteit die de huidige tijd vraagt. Decentraliseren en maatwerk leveren door lokale oplossingen te bedenken voor lokale problemen. Kortom gebiedsontwikkeling op het laagste niveau. Verantwoordelijkheid geven aan de gebruikers zelf en aan de bestuurders die het dichtst bij hen staan.

Er zijn een aantal amendementen en moties van de VVD aangenomen die nog verder bijdragen het omgevingsrecht eenvoudiger en sneller te maken. Een daarvan realiseert het gebruikt van een koepelvergunning, waarmee bedrijven van nationaal belang zoals de haven van Rotterdam nog makkelijker en sneller kunnen starten met nieuwe initiatieven. Ook is er een amendement aangenomen dat regelt dat alle data met betrekking tot de fysieke leefomgeving die worden verzameld door overheden, zoveel als mogelijk online beschikbaar zullen worden gesteld. Dit vergroot de toegankelijkheid tot data, wat grote voordelen oplevert voor initiatiefnemers.

Tevens is er een motie van de VVD over welstand aangenomen. Deze motie zet er op in om het welstandstoezicht achteraf af te bouwen. Initiatiefnemers zouden enkel nog aan de voorkant geadviseerd moeten kunnen worden over het uiterlijk van de bouwplannen.

Daarnaast is er een motie van de VVD, D66, CDA en SGP aangenomen, waarbij de Minister wordt opgeroepen te regelen dat algemene voorzieningen zoals het riool, niet afhankelijk mogen worden gesteld van het eigendom van een aangesloten object. In de toekomst moet gekeken worden naar het feit of iemand wel of niet aangesloten is op de voorziening.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra