Geheime deal Srebrenica

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op dinsdag 30 juni 2015, 15:43.

Gisteren verscheen in verschillende media het bericht dat Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS een paar maanden voor de val van Srebrenica besloten om geen luchtaanvallen meer uit te voeren op Servische doelen. Nederland werd hiervan niet op de hoogte gesteld. Het is een bizar bericht, dat kan verklaren waarom Nederlandse militairen geen luchtsteun kregen toen Servische strijders in juli 1995 oprukten richting de ‘veilige enclave’ Srebrenica. Ik heb hier opheldering over gevraagd. Mijn vragen tref je hieronder aan. Ook is er vandaag een debat aangevraagd. Daar heb ik natuurlijk steun voor uitgesproken.

1

Kent u het bericht ‘Nederland wist niet van einde luchtaanvallen op Servische doelen’? 1)

2

Kunt u bevestigen dat Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten in mei 1995 afspraken om de bombardementen op Servische doelen op te schorten? Indien neen, kunt u aangeven wat u bekend is over (eventueel) gemaakte afspraken om geen luchtaanvallen meer uit te voeren?

3

Is het juist dat de genoemde afspraak niet is gecommuniceerd met Nederland? Indien neen, wat zijn dan de feiten? Indien ja, hoe is dit mogelijk?

4

Bent u bekend met documenten van genoemde landen waarin het besluit om de bombardementen op Servische doelen op te schorten wordt genoemd? Indien neen, bent u bereid inzage in dergelijke documenten te vragen aan uw collega’s in Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en de Kamer hierover te informeren?

Bron:

1

Nederland wist niet van einde luchtaanvallen op Servische doelen, http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/29/nederland-wist-niet-van-einde-luchtaanvallen-op-servische-doelen/, 29 juni 2015.