VVD wil leerling eigen docent laten beoordelen

Met dank overgenomen van K.C.J. (Karin) Straus i, gepubliceerd op donderdag 25 juni 2015, 3:44.

De VVD is enthousiast over het voorstel van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) om scholieren in het voortgezet onderwijs mee te laten doen aan de beoordeling van hun docenten. VVD-Kamerlid Karin Straus wil dat de mening van leerlingen onderdeel gaat uitmaken van het personeelsbeleid van de school. ‘De VVD wil graag dat er op scholen professioneel personeelsbeleid wordt gevoerd en dat het oordeel van de leerlingen daar een serieuze rol in krijgt. Wie kan er nu beter feedback geven aan docenten dan de leerlingen die de docent dagelijks in de klas heeft?’ De PvdA steunt het idee.

Uit onderzoek van de Inspectie voor het Onderwijs blijkt dat maar 42 procent van de scholieren zich momenteel gemotiveerd voelt door de docent. Dat zorgde eerder al voor een oproep van VVD Kamerlid Pieter Duisenberg om te stoppen met het gedogen van de saaie leraar.

In datzelfde onderzoek geeft meer dan de helft van de leraren aan dat zij ook niet goed weten hoe ze de leerlingen beter kunnen motiveren. De VVD wil dat over vijf jaar alle leraren op een inspirerende manier kunnen lesgeven zodat leerlingen zich beter uitgedaagd voelen. De feedback van leerlingen daar een waardevolle bijdrage aan kan leveren.

Straus wil dat scholen zelf kunnen kiezen hoe zij de input van leerlingen betrekken bij de evaluatie van docenten. ‘Je kunt dit doen door bij de zoektocht naar een nieuwe docent leerlingen te laten meebeslissen bij het opstellen van een profiel, maar je kunt ook denken aan een variant dat je scholieren vraagt of iemand wel of niet een vaste aanstelling krijgt. Of je kunt via enquêtes scholieren vragen om docenten te beoordelen’, aldus de liberale die benadrukt dat het de scholieren echt niet alleen om de populariteit van de leraar gaat, maar juist om de manier van lesgeven.