Het nieuwe belastingstelsel moet anders! - Hoofdinhoud
Vandaag was in de Tweede Kamer het eerste debat over de herziening van het belastingstelsel. Ik constateerde dat gepensioneerden en vroeg-gepensioneerden de grote verliezers zijn bij deze belastingherziening. Dat moet en kan anders!
Inhoudsopgave
Ik nam de Tweede Kamer en de aanwezige bewindslieden vandaag mee terug naar vorige week woensdag. 50PLUS mocht aanschuiven op het ministerie van Financiën. Al bij de uitnodiging had ik laten weten dat wij geen voorstander zijn van achterkamertjespolitiek en dat er écht winstpunten in zouden moeten zitten voor ouderen. Want de afgelopen jaren zijn het de ouderen die verhoudingsgewijs het meest hebben bijgedragen aan het oplossen van de financiële crisis. Hun koopkrachtontwikkeling bleef achter, zo blijkt ook weer vandaag uit onderzoek van de ANBO.
Maar, vergeet het! Er was tijdens de bijeenkomst op het ministerie geen enkel winstpunt te bekennen en dat werd later bevestigd door het kabinet in diverse interviews en in de hoofdlijnenbrief die we vandaag bespreken. Reden genoeg voor 50PLUS om op dat moment de bespreking te verlaten met de mededeling dat mijn telefoon altijd aan staat.
Het is natuurlijk mooi dat werkenden er op vooruit gaan met een koopkrachtstijging tot 3 procent. In de brief staat dat de lastenverlichting van 5 miljard vooral gericht is op werkenden. Bedoelt het kabinet met het woordje vooral dat niet-werkenden er heel misschien ietsje op vooruit gaan? Het zou eerlijker zijn als de lastenverlichting netjes verdeeld wordt tussen mensen die werken, mensen die niet kunnen werken en mensen die gewerkt hebben.
Dit kabinet - met nota bene de PvdA - lijkt zich alléén in te zetten voor werkenden. Is dat sterk en sociaal? Op de website van de PvdA staat, ik lees het letterlijk voor, ‘de PvdA wil dat iedereen het herstel gaat voelen in de eigen portemonnee’. Maar men moet het doen met de mededeling dat ‘het niet ten koste gaat van hun koopkracht’.
Ik waarschuw ouderen: stop uw portemonnee maar goed weg. Want dit kabinet heeft al besloten om in 2016 een greep te doen door het verlagen van de ouderenkorting en het afschaffen van de ouderentoeslag. Het lijkt erop dat dit kabinet stelselmatig ouderen probeert uit te kleden.
50PLUS wil dat de koopkrachteffecten van deze maatregelen in de hoofdlijnenbrief doorgerekend worden door het NIBUD en het Centraal Planbureau. En ook de eerdere besluiten die effect hebben op de koopkracht moeten in die berekening worden meegenomen.
De gevolgen van de voorgestelde verhoging van de BTW als het gaat om economie, werkgelegenheid en koopkracht zijn volstrekt onduidelijk. Ook daar willen we helderheid over. Waar gaat de opbrengst van deze mogelijke verhoging naar toe? Wéér alleen naar werkenden? Gaan de ouderen óók hier weer de rekening voor betalen?
Niet voor niets zijn vele andere organisaties, zoals MKB Nederland, er uiterst kritisch over. Zij maken zich zorgen over de gevolgen voor de economische groei en de werkgelegenheid. Is het niet verstandiger om juist onderzoek te doen naar de gevolgen van een verlaging van het BTW-tarief van 21 procent terug naar 19 procent? MKB Nederland is ervan overtuigd dat dát zou zorgen voor meer economische groei en meer werkgelegenheid. Maar mocht er toch besloten worden tot het verhogen van de btw, dan verwacht 50PLUS, net als bijvoorbeeld Unie KBO, dat ook mensen die niet kunnen werken en mensen die gewerkt hebben worden gecompenseerd.
Gepensioneerden en vroeg-gepensioneerden zijn de grote verliezers bij deze belastingherziening. Dat moet en kan anders. 50PLUS stelt voor om ten minste 1 miljard ten goede te laten komen aan de 3 miljoen Nederlanders met AOW. En er moeten specifieke maatregelen komen voor de vroeg-gepensioneerden.
Het kabinet spreekt over het creëren van banen. Vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Maar wat gaat het kabinet nu eindelijk eens doen om de ervaren en getalenteerde 45-plussers aan een baan te helpen?
Als met deze aandachtspunten rekening wordt gehouden dan weet het kabinet waarom mijn telefoon nog steeds aan staat en ik dagelijks contact heb met mijn twee collega’s in de Eerste Kamer.
Ik rond af met een hartelijk dank-je-wel aan de mensen hier op de tribune en aan de mensen die dit debat thuis volgen via de NPO. Laten we hopen dat in de uitwerking van deze plannen aan hen wordt gedacht.