Inzet D66 tijdens onderhandelingen nieuwe Europese privacy-verordening

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 24 juni 2015.

Vandaag starten de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten over de nieuwe privacy-verordening. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld is medeonderhandelaar namens de Europese liberale fractie (ALDE).

In 't Veld:

"De Raad heeft 3,5 jaar gesteggeld over zijn positie, eindelijk zijn ze er uitgekomen en kunnen de onderhandelingen van start. De wereld heeft niet stil gestaan sinds het eerste Commissievoorstel voor een nieuwe verordening en richtlijn uit 2012. Er zijn nieuwe technologieën en nieuwe rechterlijke uitspraken waar we rekening mee moeten houden. D66 staat erop dat de richtlijn voor politie en justitie, en de verordening voor het bedrijfsleven en de gewone overheid als pakket behandeld worden, ze zijn met elkaar verweven. Ik verwacht dan ook dat de Raad snel positie inneemt over de Richtlijn zodat we van start kunnen."

"D66 zal inzetten op stevige bescherming van het recht op privacy en gegevensbescherming. Niet voor niets zijn deze als fundamentele rechten vastgelegd in verschillende verdragen. Ook wordt de noodzaak voor een Europese privacywet steeds groter, bedrijven en burgers moeten weten waar ze aan toe zijn en in heel Europa dezelfde bescherming krijgen. Naast strakke wettelijke regels, zijn innovatie en concurrentie ook essentieel om privacy bescherming te waarborgen."