Weblog week 26 - 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 23 juni 2015.

Vorige week maandag werd mijn initiatiefnota voor een einde aan de plezierjacht behandeld in de Tweede Kamer. Op dezelfde dag werd ook het debat gevoerd over het wetsvoorstel van het kabinet voor nieuwe regels voor de natuur (Wet natuurbescherming).

Tot driemaal toe beloofde de Partij van de Arbeid (in 2012, 2013 en 2015) om de plezierjacht te verbieden. Met de steun van de PvdA zou er een ruime meerderheid voor een verbod zijn. Maar net als bij het plezierjachtdebat in 1996 dreigt de PvdA opnieuw te zwichten voor de VVD. Dat is onacceptabel. De PvdA is samen met de VVD met een amendement gekomen op het wetsvoorstel natuurbescherming om de jacht juist te versoepelen en gaf deze week aan mijn initiatiefnota niet te gaan steunen.

De PvdA heeft de sleutel in handen om de plezierjacht te verbieden. Wij willen dan ook geen mogelijkheid onbenut laten om de PvdA te herinneren aan haar belofte en te bewegen alsnog de plezierjacht te verbieden. Samen met de SP en GroenLinks organiseren we woensdag 24 juni een hoorzitting over de gevolgen van het plan van VVD en PvdA om de regels omtrent de jacht te versoepelen. Wordt vervolgd!

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Steeds meer mensen maken zich zorgen over hormoonverstorende stoffen. En terecht, want hormoonverstorende stoffen zitten in allerlei producten waar mensen dagelijks mee in aanraking komen, zoals plastic verpakkingen, groente en fruit die zijn bespoten met landbouwgif (bv. Roundup) en cosmetica. Deze chemische stoffen kunnen vruchtbaarheidsproblemen, zaadbalkanker, borstkanker en obesitas veroorzaken en zijn zeer risicovol voor ongeboren baby’s en jonge kinderen. Het is totaal absurd om consumenten aan zulke risico’s bloot te stellen, vaak zonder dat mensen zich hier zelf bewust van zijn. Gelukkig heeft een grote meerderheid van de Kamer voor onze motie om hormoonverstorende stoffen zo snel mogelijk van de markt te halen gestemd. Ik ben heel blij met dit nieuws!

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Ik heb ook een Kamermeerderheid weten te krijgen voor mijn verzoek om een debat met onze minister-president over de Nederlandse inzet bij de klimaattop in Parijs. De klimaattop zal pas later dit jaar plaatsvinden, maar dit is zo belangrijk dat we wat mij betreft niet vroeg genoeg kunnen beginnen met besprekingen hierover.

Tot slot nog goed nieuws. Steeds meer Nederlanders zijn flexitatiër! Meer dan de helft van de Nederlanders eet minimaal drie avonden per week geen vlees. Dat aantal was vijf jaar geleden nog veel lager.

Fijne week gewenst allemaal! Marianne