VoorNederland (VNL)
VoorNederland was een politieke partij, die zich identificeerde als klassiek-liberaal en eurosceptisch. De partij werd in mei 2014 opgericht door Louis Bontes1 en Joram van Klaveren2, die beiden eerder Tweede Kamerlid voor de PVV3 waren. Bontes verliet in april 2015 VNL, maar is daarin in 2016 teruggekeerd.
Bij de verkiezingen van 2017 was Jan Roos lijsttrekker voor VNL. Tot januari 2016 was voormalig advocaat Bram Moszkowicz beoogd lijsttrekker. VNL wist bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 20174 geen zetel te bemachtigen.
Op 17 juni 2017 besloot de partij zich op te heffen na een teleurstellende uitslag bij de Tweede Kamerverkiezingen5 van maart.
Inhoudsopgave
-
-invoering van een vlaktaks, een lage btw en lage vennootschapsbelasting
-
-afschaffen van belasting op erfenis, overdrachtsbelasting, assurantiebelasting en vermogensbelasting
-
-een kleine overheid
-
-extra investeringen in politie en defensie
-
-hogere straffen voor zware misdrijven
-
-de EU terug naar uitsluitend economische samenwerking
-
-geen kansloze immigranten
-
-verdediging van de Westerse kernwaarden
-
-vrijheid en verantwoordelijkheid voor burgers
In onderstaand overzicht zijn enkele kerngegevens opgenomen.
Belangrijke gegevens |
|
---|---|
Partijleider |
|
Partijvoorzitter |
|
Opgericht |
28 mei 2014 |
Logo/beeldmerk |
gestileerde kaart van Nederland |
Meer over
- 1.Politicus op de rechtervleugel, die zich liet typeren als 'politieman in hart en nieren'. Zat een jaar voor de PVV in het Europees Parlement en was daarna (sinds 2010) vier jaar lid van de PVV-Tweede Kamerfractie. Na een breuk vormde hij in april 2014 de fractie-Bontes/Van Klaveren, waarvan hij voorzitter was. Werkte aanvankelijk bij scheepswerven, maar was vervolgens geruime tijd in dienst bij de politie. De laatste periode was hij districtscommandant haven in de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. In de Kamer een lid dat in ronde bewoordingen, met Rotterdamse tongval, aandacht vroeg voor veiligheid en bestrijding van criminaliteit, maar dat zich tevens roerde in debatten over de nasleep van het drama met de MH17.
- 2.Uit Flevoland afkomstige politicus op de rechtervleugel. Als Tweede Kamerlid maakte hij van juni 2010 tot maart 2014 deel uit van de PVV-fractie. Na een breuk was hij enige tijd onafhankelijk lid en sinds 15 april 2014 vormde hij een fractie met Louis Bontes. Hij was leraar en daarna medewerker van de PVV-Tweede Kamerfractie. Eerder was hij drie jaar gemeenteraadslid voor de VVD in Almere. Was woordvoerder op terreinen als integratie, defensie, justitie, sociale zaken en ontwikkelingssamenwerking. Actief met initiatiefvoorstellen over onder meer een minarettenverbod, het recht op beledigen en het organisaren van een referendum over het Nederlandse EU-lidmaatschap.
- 3.De Partij voor de Vrijheid (PVV) is een populistische partij, met zowel conservatieve, 'rechtse' als 'linkse' standpunten. De PVV is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad door Geert Wilders, na zijn vertrek bij de VVD. Hij is sindsdien ook de politiek leider.
- 4.Op 15 maart 2017 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Het ging om een reguliere verkiezing na afloop van de volledige kabinetsperiode, maar er lagen ook drie grondwetsvoorstellen voor die in eerste lezing waren aanvaard door beide Kamers. Winnaars waren GroenLinks, D66, PVV en CDA, terwijl de twee regeringspartijen verloren. Voor de PvdA was dat verlies zelfs 29 zetels. De VVD bleef wel de grootste. Nieuw in de Kamer waren DENK en Forum voor Democratie.
- 5.De leden van de Tweede Kamer worden in principe eens in de vier jaar gekozen op basis van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Ook na de val van een kabinet worden bijna altijd verkiezingen gehouden. Kiesgerechtigd zijn alle Nederlanders die op de dag van de kandidaatstelling 18 jaar of ouder zijn, mits niet het kiesrecht vanwege een veroordeling is ontnomen.
- 6.VoorNederland (VNL) had bij de verkiezingen van 15 maart 2017 Jan Roos als lijsttrekker. De titel van het verkiezingsprogramma luidde 'Voor Nederland - Verkiezingsprogramma 2017-2012'.
- 7.Laurence Stassen (1971) was van 14 juli 2009 tot 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement. Zij was delegatieleider voor de PVV, maar stapte in maart 2014 uit die partij. Mevrouw Stassen was presentatrice van enkele regionaal programma's bij TV Limburg. In 2011 was zij lijsttrekker van de PVV bij de Statenverkiezingen in Limburg. In het Europees Parlement hield zij zich bezig met buitenlandse betrekkingen. In haar vragen richtte mevrouw Stassen zich met name op vrouwenrechten en islam gerelateerde zaken. Zij was voorzitter van de partij VNL.
- 8.Diverse partijen zijn ooit vertegenwoordigd geweest in het Nederlandse parlement, maar nadien opgeheven. Een aantal daarvan zijn opgegaan in nieuwe partijen, waarvan sommige nog bestaan.