In heel Europa jezelf kunnen zijn!

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op vrijdag 19 juni 2015.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld en Amsterdams D66-wethouder Simone Kukenheim zijn aanwezig bij de jaarlijkse Europride op zaterdag 20 juni, die dit keer plaatsvindt in Riga. "Dit is de tweede keer dat in een Oost-Europese lidstaat de Europride plaatsvindt. Het is een belangrijk signaal naar alle Poetin-gezinde landen met hun anti-homowetgeving. De emancipatie van LHBTI is verbeterd in veel EU-landen, maar in landen als Hongarije of Litouwen gaat het juist achteruit." De D66'ers juichen het dan ook toe dat liberaal Eurocommissaris Jourová zich hard maakt voor een Europees LHBTI-actieplan.

Vooruitgang

Er is veel veranderd sinds In 't Veld in 2006 meeliep met de Baltic Pride in Riga. "Die pride werd verbannen naar een achterafbuurt en toeschouwers werden niet toegelaten. De politie keek toe en deed niets toen mensen werden bespuugd, besmeerd met vuil of in elkaar geslagen. Zoveel is veranderd sinds toen. Deze week is Riga de Europese hoofdstad van diversiteit. En kan iedereen in vrijheid en veiligheid meelopen met deze pride. Laat Riga een voorbeeld zijn voor andere steden!"

Amsterdam

Kukenheim zal namens de gemeente Amsterdam het stokje overnemen van Riga. In 2012 riep D66 het Amsterdams College van B en W op de Europride naar Amsterdam te halen, volgend jaar is het zo ver. Kukenheim: "Onze stad Amsterdam kent een lange traditie waarin tolerantie de norm is en iedereen zichzelf kan zijn. Elk jaar zie ik vol trots hoe duizenden mensen naar Amsterdam komen voor onze gaypride. Nederland moet het gidsland voor LHBTI-rechten zijn. Hoe kunnen we dat beter laten zien door Amsterdam volgend jaar om te toveren tot LHBTI-hoofdstad van Europa."