Sluit homo- en biseksuelen niet uit van bloeddonatie

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op zondag 14 juni 2015.

Op Wereld Bloeddonordag roepen D66’ers Sophie in ’t Veld en Pia Dijkstra op tot gelijke behandeling van homo- en biseksuelen bij bloeddonatie. Op dit moment worden homo- en biseksuelen automatisch geweigerd. “Veiligheid staat bij bloeddonatie voorop. Dat bereik je niet door homo- en biseksuele mannen uit te sluiten, maar door mensen – ongeacht seksuele geaardheid – te screenen op risicogedrag”, aldus de D66’ers.

Veiligheid voorop

Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs geoordeeld dat een permanent bloeddonatieverbod voor mannen die seks hebben gehad met mannen (MSM) alleen is toegestaan als dit de enige optie is voor veilig donorbloed. In 't Veld: "Ik ben blij dat het Hof dit onderstreept en lidstaten aanmoedigt alternatieven voor het levenslange bloeddonorverbod onder de loep te nemen. In o.a. Italië, Portugal en Spanje mogen homo- en biseksuelen wel bloed doneren, dit heeft daar niet geleid tot een hoger veiligheidsrisico. Het is tijd dat in heel Europa deze regels worden aangepast." In 't Veld stelt vragen aan de Europese Commissie n.a.v. de uitspraak.

Beoordeel individu, niet groep

Dijkstra diende in 2011 al een Kamermotie in, waarin ze het Kabinet opriep het donorselectiebeleid aan te passen. D66 wil dat op individuele basis wordt beoordeeld of mensen in aanmerking komen voor bloeddonatie. “We moeten niet de groep als geheel beoordelen, maar het individu. De huidige regels sluiten ook mannen uit die al 30 jaar een monogaam seksleven hebben. Terwijl hetero’s die veel seksuele contacten hebben niet worden uitgesloten van bloeddonatie. Het is nu al vier jaar geleden dat mijn motie werd aangenomen. Ik verwacht dat het kabinet het voorstel tot wijziging nog voor de zomer naar de Kamer stuurt."