Vragen van het lid Monasch (PvdA) aan de minister van Wonen en Rijksdienst, de heer Blok, over de uit de hand gelopen renovatie van flats in Soest van woningcorporatie Portaal.

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op vrijdag 12 juni 2015, 4:19.

1. Bent u op de hoogte van het bericht dat de renovatie van flats van de woningcorporatie Portaal in een aantal

Opgeleverd Soest
Bron: Blog Jacques Monasch
wijken (de Eng en Smitsveen) in Soest uit de hand is gelopen en dat de ‘onvrede bij de bewoners tot het kookpunt is gestegen’? (1)

2. Heeft u kennis genomen van de petitie met de lijst van klachten die door de bewoners is opgesteld en aan de corporatie Portaal is overhandigd? (2)

3. Is het u bekend dat de bewoners was toegezegd dat de renovatie slechts twee weken zou duren en dat dit in veel gevallen reeds zes weken duurt?

4. Wat vindt u van het feit dat bewoners, zelfs die met kleine kinderen en pasgeborenen wekenlang verplicht waren in het stof, kaalgeslagen vloeren, lawaai en in hun met plastic afgedekte huisraad moesten verblijven? (zie foto’s bewoonbaar 2,3) .

5. Is het in overeenstemming met de regels rond renovatie dat bewoners zes weken in een woning zitten zonder douche, keuken of toilet?

6. Waarom heeft de corporatie geen fatsoenlijke wisselwoningen aangeboden aan bewoners? Heeft de corporatie bewust een te korte termijn voorgespiegeld om kosten en compensatie richting bewoners te voorkomen? Heeft men voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten? Zijn hier meer voorbeelden van in het land bij u bekend?

7. Is het normaal dat er slechts een douchecabine buiten op een parkeerplaats voor twee grote blokken appartementen voor een zo lange periode dienst moeten doen voor bewoners die daardoor weken over straat moesten om zich te kunnen wassen?

8. Kunt u aangeven of het bericht van de corporatie juist is, dat de asbest die voor het oog zichtbaar is , ‘veilig’ is? (zie foto ‘Asbest Soest’)

Bewoonbaar 3 Soest
Bron: Blog Jacques Monasch

9. Bent u op de hoogte dat op tal van punten de veiligheid in het geding is, zoals open gaten in de gangen van de buiten portiek, het pas laat dichten van gaten in de balkons en afbrokkelend beton (zie foto’s veiligheid Soest)?

10. Is het u bekend dat bouwers bewoners onder druk hebben gezet om te tekenen voor oplevering terwijl de woning niet gereed was (foto Opgeleverd? Soest).

11. Is het u bekend dat bewoners formulieren hebben waarop handtekeningen naar hun zeggen zijn vervalst door bouwers, omdat bewoners niet thuis waren, danwel weigerden te ondertekenen voor oplevering?

12. Op de informatie avond voor bewoners verklaarde de projectleider van Portaal dat de renovatie uit de hand was gelopen en geen oplossing had voor de problemen. Een van de aannemers verklaarde de problemen te hebben onderschat. Bent u bereid op zo kort mogelijke termijn de bouwers (oa. BAM Woningbouw) en de corporatie Portaal op het matje te roepen?

13. Bent u voornemens de ILT danwel de bouwinspectie deze lijst met klachten op zo kort mogelijke termijn te laten inspecteren?

14. Kunt u de Kamer hierover, gelet op de aanhoudende problemen en het onvermogen van Portaal en de bouwers, binnen een week te rapporteren en aangeven welke acties er van uw zijde zijn ondernomen?

** (1). http://www.ad.nl/ad/nl/31848/Amersfoort/article/detail/4069588/2015/06/10/Onvrede-over-renovatie-Soest-bereikt-kookpunt.dhtml

** (2) Zie bijlage