Dag kinderarbeid: bedrijven, sociale partners en overheid moeten handen ineen slaan - Hoofdinhoud
Wij willen het einde van de kinderarbeid meemaken. We hopen u ook. Binnen een jaar of tien. Dat kan, als we samenwerken. Onze krachten bundelen. En als we van iedereen die niet meedoet, eisen dat ze dat wel doen. Vandaag, op de dag tegen kinderarbeid, moeten we zeggen: dag kinderarbeid! We moeten een fonds maken tegen kinderarbeid, waar de overheid, bedrijven, vakbonden en betrokken organisaties samen eigenaar van zijn. Elke euro die bedrijven daarin investeren, moet de regering verdubbelen. Om te laten zien dat het ons menens is. En omdat we samen veel meer kunnen dan ieder voor zich.
Samen met Nobelprijswinnaar Kailash Satyarthi heb ik dit opiniestuk geschreven, dat vandaag in het Nederland Dagblad is verschenen .
Kinderarbeid houdt armoede in stand. Door kinderarbeid is er minder werk voor volwassenen en zijn de lonen voor iedereen lager. Kinderen moeten naar school, als ze vooruit willen komen. Daarom is kinderarbeid in Nederland al meer dan 100 jaar geleden tot een einde gebracht. Nederlanders kopen echter nog dagelijks producten van kinderarbeid, want buiten Europa worden kinderen nog net zo hard uitgebuit als tot een eeuw terug in West-Europa.
Het verschil tussen een t-shirt dat door een volwassen werknemer of een kindslaaf is gemaakt, is helaas niet te zien. Een duur product is niet altijd zonder kinderhanden gemaakt, een goedkoop product soms wel. Daarom kunnen we niet verwachten dat de consument het verschil kan maken in de strijd tegen kinderarbeid. We moeten een stap verder gaan en bedrijven simpelweg verbieden nog langer producten te verkopen die gemaakt zijn met kinderarbeid. Dit is echter nog maar een deel van de oplossing. Kinderen kunnen namelijk ook juist slachtoffer worden van zo’n verbod. Als een bedrijf ineens het contract met een toeleverancier uit Bangladesh of India opzegt, wordt een kind aan zijn lot overgelaten. Of zelf gedwongen op een andere plek nog zwaarder werk te doen. Daarom mogen we alleen maar genoegen nemen met een echte oplossing: kinderarbeid uitbannen en de kinderen naar school.
Het is complex om tot die echte oplossing te komen. Bedrijven worstelen met de vraag hoe zij kunnen zorgen voor beter onderwijs, sociale zekerheid en de bescherming van kinderen. Daarom moeten we nu samenwerken. De overheid moet de regie pakken om duidelijke kaders te stellen en bedrijven te ondersteunen waar dat nodig is. Bedrijven moeten zich inzetten om kinderarbeid definitief uit hun productieketens te bannen en kinderen naar school te krijgen. Sociale partners, bedrijven en de overheid moeten samen geld beschikbaar stellen, zodat ambitieuze doelstellingen ook echt gehaald kunnen worden.
Met een fonds tegen kinderarbeid kunnen we dit realiseren. In dit nieuw op te richten fonds storten bedrijven en sociale partners geld. De regering moet dit vervolgens extra substantie geven door het ingebrachte geld te verdubbelen. Daarmee kunnen kindslaven worden bevrijd en naar school worden gestuurd. Bedrijven en sectoren kunnen aan kennis en middelen worden geholpen, om op een goede manier van kinderarbeid in hun ketens en sectoren af te komen. En er kan nieuw onderzoek worden gedaan naar nieuwe manieren om nog meer kinderen te helpen. Zo maken we samen onze ambitie waar: binnen tien jaar een einde aan kinderarbeid.