Reactie D66 op stemming resolutie restrictief abortusbeleid in Paraguay

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 11 juni 2015.

Vandaag debatteerde en stemde het Europees Parlement over een resolutie over het restrictieve abortusbeleid in Paraguay, dat een verkracht meisje dwingt een kind te baren. Onlangs werd bekend dat een 10-jarig misbruikt meisje zwanger was geworden door haar stiefvader. De Paraguayaanse overheid verbiedt het meisje toegang tot abortus omdat dat alleen mag als een zwangerschap het leven van de moeder in gevaar brengt.

D66-Europarlementarier Sophie in ’t Veld is een van de initiatiefnemers van de resolutie en het debat. De resolutie roept Paraguay op het meisje alle medische en psychische hulp en zorg te geven die ze nodig heeft.

In ’t Veld:

“Het is onmenselijk en inhumaan om dit meisje abortus te weigeren. Tegenstanders van legalisering van abortus gebruiken graag de term ‘waardigheid’ voor het leven. Maar waar is dan die waardigheid nu dit jonge meisje, bruut verkracht, verplicht wordt het kind te krijgen? Waar is die waardigheid nu zij haar leven en gezondheid moet riskeren? Ze is 10, haar lichaam is te klein en kan een zwangerschap nog helemaal niet aan. Kunnen de tegenstanders haar in de ogen aankijken en uitleggen wat dit met waardigheid te maken heeft? Ik noem dat geen waardigheid. Ik noem het wat het is: een misdadige en inhumane behandeling van een kind. ”

"Dit kleine meisje staat symbool voor zoveel andere meisjes en vrouwen over de hele wereld die het recht op veilige en legale abortus ontzegd worden. Kijk naar de meisjes gevangen genomen door Boko Haram, vele bevrijde slachtoffers zijn zwanger. Sommige niet ouder dan 12. Deze meisjes de keuze geven hun ongewenste zwangerschap te kunnen beëindigen, is wat nodig is"

CDA, CU en SGP dienden een alternatieve resolutie in waarin niet werd gerept over toegang tot veilige en legale abortus.