Europees Parlement schaart zich achter D66-voorstel jaarlijkse grondrechten-check

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 10 juni 2015.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld heeft steun gekregen voor haar actieplan om grondrechten, de rechtsstaat en de democratie binnen de Europese Unie te verstevigen. Dit is een overwinning voor het Europa van waarden. In ’t Veld: "Ik ben erg blij dat D66-voorstel steun heeft gekregen en wordt uitgewerkt tot een wetgevend rapport. De EU heeft instrumenten nodig om de bescherming van grondrechten binnen de EU te controleren en te handhaven. Dit voorstel vult het verlammende gat op tussen de dialoog aangaan en de nucleaire Artikel 7-procedure waarmee stemrecht van een lidstaat kan worden afgenomen."

Bescherm Hongaarse democratie

Aanleiding voor de resolutie waren recente ontwikkelingen in Hongarije. Het Parlement roept op tot stopzetten van de xenofobe anti-migratie vragenlijst en bijbehorende campagne die de Hongaarse regering startte. In de vragenlijst worden vluchtelingen in verband gebracht met terrorisme. Op de billboards staan teksten als "Als je naar Hongarije komt, dan mag je geen Hongaarse banen afpakken". In 't Veld: "De uitspraken van Orbán over de doodstraf waren pure provocatie maar de consultatie over migratie is overheidsbeleid. Dat is onacceptabel. Timmermans blijft maar zeggen dat hij in gesprek gaat met Orbán, maar dat maakt niets uit. De situatie in Hongarije toont het belang aan van bindende instrumenten om de rechtsstaat, democratie en grondrechten in alle EU-lidstaten te beschermen." 

Geen woorden maar daden

Nu het Parlement het D66-voorstel voor een jaarlijkse grondrechten-check heeft omarmd, zal dit worden uitgewerkt tot een wetgevend initiatiefvoorstel dat aan de Commissie wordt aangeboden. Timmermans reageerde eerder passief op het plan van In ‘t Veld en lichtte concrete alternatieven tot versterking van de rechtsstaat niet toe. "Timmermans blijft mooie woorden spreken over bescherming van fundamentele rechten en democratie maar pakt niet door. Nu het Parlement het voorstel uit gaat werken, dwingen we hem tot handelen. Weigert hij nog steeds, dan wil ik duidelijke redenen horen waarom dat zo is."

Lees hier het gehele D66-actieplan om de grondrechten, de rechtsstaat en democratie binnen de Europese Unie te verstevigen.