Europees Parlement stemt voor progressieve koers

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 9 juni 2015.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld verwelkomt de stemming over de nieuwe EU strategie gelijke rechten tussen vrouwen en mannen. "D66 heeft hoog ingezet op het recht van het individu, van gelijke toegang tot anticonceptie en seksuele voorlichting tot de positie van singles en moderne families. Iedereen zou in Europa de ruimte moeten hebben om zichzelf te kunnen zijn en gelijke kansen te krijgen. Ik ben blij dat er een progressieve meerderheid is én blijft als het gaat om gelijke behandeling en gelijke rechten. De conservatieve fracties waaronder CDA, ChristenUnie en SGP trekken aan het kortste eind."

Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten

Het Parlement roept de Commissie op werk te maken van gelijke toegang tot anticonceptie, inclusief veilige en legale abortus, in heel Europa. Ook seksuele voorlichting op scholen en toegang tot anticonceptie voor jongeren krijgt prioriteit. In 't Veld: "Het is hoog tijd dat thema's als seks, seksuele voorlichting en anticonceptie uit de taboesfeer verdwijnen en jongeren in heel Europa toegang hebben tot moderne kennis over en zorg op dit alledaagse gezondheidsaspect. Pogingen van onder andere het CDA om dit belangrijke rapport van tafel te krijgen zijn gelukkig mislukt." Voor D66 is het in het bijzonder belangrijk dat seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) worden ingebed in de EU-gezondheidsstrategie. SRGR wordt dan opgenomen in het Europees beleid naast bijvoorbeeld onderzoek tegen kanker of obesitas. Ook wil het Parlement dat humanitaire EU-hulp gepaste zorg biedt aan verkrachte vrouwen en meisjes in oorlogsgebied, inclusief toegang tot veilige abortus.

LHBTI-rechten

Het Parlement breekt ook een lans voor de rechten van de LHBTI-gemeenschap, door de Commissie wederom op te roepen tot presentatie van een LHBTI-actieplan. In het bijzonder besteedt de strategie aandacht aan moderne families en transgenders. Laatstgenoemden moeten van de WHO-lijst van mentale stoornissen worden gehaald. Ook moet het in elke lidstaat mogelijk zijn de geslachtsregistratie te wijzigen, inclusief het veranderen van naam en geslacht op identiteitsbewijzen. "Dit is een enorme stap vooruit. De eerste lidstaten, Malta, Denemarken en Ierland, hebben hun wetten al aangepast. Het Parlement geeft een duidelijk signaal naar alle andere landen, volg dit voorbeeld", aldus In 't Veld.