Aanvullende vragen over de aanschaf van waterstofbussen

Met dank overgenomen van B. (Barbara) Visser i, gepubliceerd op donderdag 4 juni 2015, 2:17.

Aanvullende (1) schriftelijke vragen van de leden Remco Dijkstra, Visser en de Boer (allen VVD) over het bericht “Ruim miljoen voor schone bussen” (2).

  • Waarom zijn er geen plannen om het project op deze wijze te herhalen? Betekent dit besluit dat er geen enkel vervolg aan dit project zit?
  • Kunt u concreet aangeven wat dit project heeft bijgedragen aan het opdoen van praktijkervaring met waterstofbussen als onderdelen van de transitie naar zero-emissie busvervoer?
  • Wilt u de volgende stelling uit antwoord 6 uitleggen: “Het ministerie van Infrastructuur en Milieu streeft ernaar dat op de lange termijn zero emissie bussen ingezet kunnen worden zonder meerkosten in vergelijking tot conventionele bussen, tenzij deze meerkosten maatschappelijk verantwoord zijn”? Wat heeft het Nederlandse bedrijfsleven eraan? Hoe past dit in de greendeals?
  • Kunt u toelichten hoe het project precies past in de lange termijn doelen van het klimaat- en energiebeleid? Kan daarbij worden ingegaan op de duur van het project en het aantal deelnemende overheden?
  • In hoeverre is het een duurzame besteding van (belasting)geld dat een nieuwe waterstofbus na 3 jaar te hebben rondgereden in Amsterdam wordt terug geleverd? In hoeverre past het doel van het op doen van leerervaringen binnen de kaders van besteding van BDU-middelen?
  • Acht u het van belang dat de doelstellingen van projecten die met belastinggeld gefinancierd SMART geformuleerd worden? Kunt u uw antwoord toelichten? In hoeverre acht u het doel van het opdoen van praktijkervaring met waterstofbussen als onderdelen van de transitie naar zero-emissie busvervoer SMART? Op welke wijze hadden de doelstellingen voor een geslaagd project ‘smarter’ geformuleerd kunnen worden?

(1) Naar aanleiding van de beantwoording (20 mei jl.) van de schriftelijke vragen van Remco Dijkstra en Visser (1 april jl.).

(2) Telegraaf, 10 februari 2015