Radiocolumn mei 2015: Meer 'Made in Europe' - Hoofdinhoud
Op de ranglijst van meest innovatieve landen in Europa is Nederland dit jaar één plek gestegen. Daarmee staat ons land in de top 5. We hebben dit te danken aan onze open innovatie, kwalitatief goede onderzoekers en een innovatief MKB. Maar dit is geen reden om te juichen.
Europa als geheel ging niet vooruit. We kunnen nog steeds niet meekomen met landen als de VS, Zuid-Korea en Japan. China is daarnaast hard aan het inlopen op de EU. Voor Nederland wordt bovendien opgemerkt, dat we onze kennis sneller moeten omzetten in producten. Als reactie hierop wil ik stellen, dat toe moeten naar meer ‘Made in Europe’ met echte banen en economische groei. Nu steken wij veel geld in de kennis, maar de productie verdwijnt naar landen buiten de EU.”
Europa is doorgaans niet gewend risico’s te nemen. Omdat de banken veelal niet thuis geven, gaat Brussel via de Europese Investeringsbank na de zomer garanties geven voor projecten die de productie los trekken. In de komende drie jaar komt meer dan 300 miljard aan garanties beschikbaar.
Met deze garanties kunnen Europese regio’s zich ontwikkelen door zich slim te specialiseren en innovatie met productie te verbinden. Landen als Polen, Zweden en Duitsland zijn voor de regio’s in Nederland goede voorbeelden. Grensoverschrijdende samenwerking draagt bij aan het delen van kennis en innovatie. Zo kon Noord-Brabant zich de laatste jaren ontwikkelen tot een kernregio op het gebied van innovatie.
Nederland is op de goede weg. Ik hoop dat veel bedrijven, ook uit Brabant, in Brussel aankloppen. Want het gaat erom dat we produceren. Goed dat de provincie deze aanpak steunt met de zogenoemde Essent-gelden.
-
-