Clustermunitie in Jemen

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op dinsdag 2 juni 2015, 14:38.

Human Right Watch stelt vast dat de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië clustermunitie heeft ingezet in Jemen. Het is volstrekt onaanvaardbaar om dit soort onnauwkeurige munitie in bewoond gebied in te zetten. De internationale gemeenschap moet zich hiertegen uitspreken. Daarom heb ik de volgende vragen aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken gesteld:

1

Kent u het bericht ‘‘Lukrake luchtaanvallen in Jemen’’? 1)

2

Kunt u de bevindingen van Human Rights Watch bevestigen dat de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië clustermunitie inzet in Jemen? Welke informatie heeft u hierover?

3

Hoe beoordeelt u de bevinding van de Verenigde Naties dat reeds meer dan duizend burgerdoden zijn gevallen in het conflict, waarvan een aanzienlijk deel door coalitiebombardementen?

4

Maakt u zich gezien de inzet van clustermunitie en het hoge aantal burgerdoden zorgen over schendingen van het oorlogsrecht door onder meer Saudi-Arabië? Kunt u uw antwoord toelichten?

5

Deelt u de opvatting van de humanitaire coördinator van de Verenigde Naties voor Jemen, de heer Van der Klaauw, dat de coalitie oorlogsmisdaden heeft begaan? 2) Kunt u uw antwoord toelichten?

6

Wat is uw oordeel van de mate waarin de Houthi rebellen zich in Jemen aan het oorlogsrecht houden? Deelt u de zorgen van Human Rights Watch over het optreden van de Houthi rebellen?

7

Kunt u aangeven of en zo ja hoe de strijdende partijen in Jemen, waaronder Saudi-Arabië, worden aangesproken op schendingen van het oorlogsrecht?

Bronnen:

1

‘Lukrake luchtaanvallen in Jemen’, De Volkskrant, 2 juni 2015.

2

U.N. rep accuses Saudi-led coalition of violating international law, http://edition.cnn.com/2015/05/09/asia/saudi-airstrikes-yemen/, 12 mei 2015.