EP brengt TTIP stap dichterbij

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op zondag 31 mei 2015, 16:16.

Dankzij een belangrijke stemming in het Europese Parlement is TTIP (het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS) weer een stap dichterbij gekomen. In de handelscommissie van het EP werd een advies aan de onderhandelaars van TTIP aangenomen dat in de kern haar vertrouwen uitspreekt in dit megalomane verdrag. Over ruim een week zal het voltallige EP zich over het advies uitspreken. Het feit dat het in de handelscommissie al is aangenomen belooft veel goeds voor de voorstanders van TTIP.

De Europese Commissie, die namens de 28 lidstaten onderhandelt over het vrijhandelsverdrag, is erbij gebaat naar de wensen van het EP te luisteren. Het EP moet immers uiteindelijk instemmen met het verdrag. Aanvankelijk was het pakket met aanbevelingen veel kritischer. Zeker op het punt van ISDS, het omstreden geschillenmechanisme waarbij bedrijven staten voor een private rechter kunnen slepen. ISDS zou zelfs helemaal niet nodig zijn. Maar nadat andere commissies in het EP hun zegje hadden gedaan over het pakket, resteerde een uitgeklede variant, waardoor ook ISDS weer mogelijk wordt gemaakt (zij het in aangepaste vorm).

Dat de sociaaldemocraten hebben ingestemd met het advies en daarmee ook ISDS, is extra pijnlijk. Eerder uitten zij juist, net als Verenigd Links (de groep waar de SP deel van uitmaakt in het EP), grote bezwaren tegen private arbitrage. Met ISDS krijgt het internationale bedrijfsleven namelijk een krachtig machtsmiddel in handen om het beleid van nationale overheden onder druk te zitten. Regels omtrent het milieu, voedselveiligheid of burgerrechten dreigen zo het onderspit te delven ten gunste van de winst van het bedrijfsleven.

Vorig weekend gingen nog honderdduizenden mensen wereldwijd de straat op om zich uit te spreken tegen TTIP. Maar daar trekken ze zich in het EP kennelijk niks van aan. We kunnen en mogen de strijd echter niet opgeven. Daarom organiseert de SP 13 juni een groot debat over TTIP. Je kunt je hier aanmelden: https://www.sp.nl/doe-mee/2015/moed-debat-over-ttip