D66 blij met steun Jourová voor EU actieplan LHBTI-rechten

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2015.

D66-delegatieleider Sophie in 't Veld is blij met de ruimhartige toezegging van liberaal Eurocommissaris Jourová om nog dit jaar te komen met een LHBTI-roadmap, een actieplan voor gelijke behandeling van Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen, Transgenders en Interseksuelen (LHBTI) homorechten binnen de Europese Unie en in het EU-buitenlandbeleid.

In 't Veld:

"Het is mooi dat Jourová homorechten hoog op de agenda heeft staan en werk wil maken van het actieplan. Het is hoogtijd dat de rechten van LHBTI in de Europese Unie worden gewaarborgd en versterkt, en dat er stevig Europese maatregelen komen tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid, genderidentiteit of geslachtsvariaties."

"Binnen het Parlement is breed draagvlak voor een actieplan voor LHBTI-rechten, en het is duidelijk dat Jourová de politieke wil heeft snel met een voorstel te komen. Ik ga er vanuit dat Eurocommissaris Timmermans dit plan niet langer onnodig vasthoudt op zijn bureau. Ik weet zeker dat Timmermans zich achter een actieplan voor versterking van homorechten zal scharen. Mocht hij dat toch niet willen, dan ben ik benieuwd naar de redenen daarvan."

Jourová deed de toezegging vanochtend in een debat in de Commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE). Klik hier voor de inbreng van In 't Veld.