Minder regeldruk, meer daadkracht nodig

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 19 mei 2015.

D66-delegatieleider Sophie in 't Veld is teleurgesteld over de voorstellen voor betere regelgeving van Eurocommissaris Timmermans. "Met grote beloften vertrok Timmermans naar Brussel maar tot nu toe zien we er onvoldoende van terug. Of wetten nodig of onnodig zijn, is niet objectief vast te stellen. Dat is uiteindelijk een kwestie van politieke keuzes. Timmermans staart zich blind op het schrappen van regels, terwijl het zou moeten gaan om meer transparantie, meer democratie en meer daadkracht."

Kleine stappen

D66 ziet enkele positieve elementen in het voorstel. Zo moet in het wetgevingsproces rekening gehouden worden met de impact van regels op de grondrechten binnen de EU. Ook moet er een overzicht komen waar direct zichtbaar is wanneer een lidstaat strengere regels invoert dan gevraagd. En als de Commissie een voorstel van het Parlement afwijst, moet dat vanaf nu gepaard gaan met een onderbouwing. In 't Veld: "Als de Commissie burgerinitiatief van 1 miljoen burgers afwijst, moet ze dat goed onderbouwen. Maar voorstellen van het Europees Parlement, waarvoor 170 miljoen Europeanen naar de stembus zijn gegaan, kunnen worden afgewezen zonder reden. Het is goed dat de Commissie nu serieuzer moet reageren op oproepen van het Parlement. Uiteindelijk wil D66 dat het Europees Parlement een volledig recht van initiatief krijgt."

Transparant en slagvaardig Europa

Voor D66 is een transparant en slagvaardig Europa noodzakelijk voor betere regelgeving. Daarom roept In 't Veld Timmermans op eindelijk de blokkade van een moderne Eurowob te beëindigen. Trialogen wil D66 beperken tot een absoluut minimum, en de openbaarheid moet vergroot. "Er wordt nog te veel besloten achter gesloten deuren, dat doet fors afbreuk aan de democratische legitimiteit van wetten." Ook moet Europa sneller kunnen handelen als dat nodig is, zoals bij het vluchtelingendrama dat zich nu afspeelt op de Middellandse Zee. "Het is onacceptabel dat Europa wordt verlamd door 28 bekvechtende regeringsleiders, terwijl de Commissie en het Parlement klaar staan met een stevige aanpak. De EU moet handelend kunnen optreden om grote uitdagingen het hoofd te bieden."