Weblog week 21- 2015

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 18 mei 2015.

Ik wil iedereen bedanken die de afgelopen weken op mij gestemd heeft bij de Groenste Politicus 2015 verkiezing! Afgelopen zondag kreeg ik tijdens het natuurprogramma Vroege Vogels op radio 1 de prijs uitgereikt. De Groenste Politicus is een verkiezing om Nederlandse politici die strijden voor natuur en milieu in het zonnetje te zetten. Het wordt georganiseerd door Natuurmonumenten, een maatschappelijke organisatie die zich bezighoudt met het behoud van de natuur in Nederland. Er deden in totaal 26 politici mee. In de eerste stemronde kreeg ik de meeste stemmen van het publiek: maar liefst 2598 van de 6887 stemmen! Mijn collega Esther Ouwehand heeft de titel van Groenste Politicus trouwens ook een keer gewonnen, in 2010.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Ik ontving de “De Groene Tweede Kamer Zetel”

Slecht nieuws: Ganzen mogen vanaf juni van dit jaar overal in Nederland worden vergast. Alsof het nog niet erg genoeg was dat ganzen tot nu toe alleen rondom onze luchthaven Schiphol vergast mochten worden, heeft de Europese Commissie het verbod op vergassing van dieren in het wild met CO2 ingetrokken en is vergassing van ganzen nu dus in heel ons land toegestaan. Ik heb uiteraard een debat aangevraagd!

Boeren willen geen ganzen op hun grond omdat dat de oogst in gevaar brengt. Maar het massaal doden van ganzen met het geweer of door vergassing biedt geen structurele oplossing. Het veroorzaakt enkel grootschalig dierenleed. Wanneer een populatie radicaal verstoord wordt, neemt het aantal nakomelingen toe. Zo blijkt uit onderzoek van Alterra dat de ganzenpopulatie in de provincie Utrecht met 9 procent is toegenomen door intensief afschot. Willen we ervoor zorgen dat mensen en ganzen geen last van elkaar hebben, dan zullen we in moeten zetten op effectievere verjagingsmethoden en een slimmere landinrichting. Je kunt bijvoorbeeld veel beter gebieden waar ganzen overlast veroorzaken onaantrekkelijk maken, bijvoorbeeld door er grassoorten te laten groeien die ganzen niet lusten. Op andere plaatsen waar ganzen niet tot last zijn, kun je dan juist aantrekkelijke gewassen, zoals witte klaver, laten groeien om de ganzen aan te trekken. In Canada wordt al jaren gebruik gemaakt van dit succesvolle ‘landscape design’. Tevens kunnen ganzen van landbouwgrond verjaagd worden door middel van laserstraaltechnieken die op korte én lange termijn heel effectief zijn. Zo heeft het prijswinnende bedrijf ‘Bird Control Group’ innovatieve diervriendelijke verjagingsmethoden ontwikkeld.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Meer dan 12 miljoen dieren worden in Europa gebruikt voor experimenten. En het aantal blijft groeien! De EU-wetgeving uit 2010 die het aantal dieren moet verminderen werkt niet. Ruim 1,2 miljoen mensen hebben het Europese burgerinitiatief tegen dierproeven ondertekend. Over deze massale oproep van burgers om dierproeven te stoppen werd afgelopen week in het Europees Parlement gedebatteerd. Onze Europese fractie heeft natuurlijk haar volledige steun voor het Europese burgerinitiatief uitgesproken. Wij hebben gepleit voor het versneld uitfaseren van dierproeven en in te zetten op alternatieve testmethodes. Alternatieve methodes om medicijnen te testen blijken zelf vaak veel effectiever en dus veiliger te zijn! De Europese Commissie, die bevoegd is om EU-wetgeving aan te passen, gaf aan de bestaande wetgeving pas op zijn vroegst in 2018 te willen evalueren. Belachelijk! Daar laten we het niet bij zitten. 1,2 miljoen handtekeningen kunnen niet zomaar genegeerd worden!

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Fijne week allemaal!

Marianne