Reactie D66 op asiel- en migratieplan van de Europese Commissie

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 13 mei 2015.

"D66 ziet het plan in grote lijnen positief tegemoet. Het sluit zeer goed aan bij het asiel- en migratieplan dat de Europese liberale fractie eerder presenteerde. Er moet snel en doortastend worden gehandeld, nog meer doden op de Middellandse zee is onaanvaardbaar."

"Het is te betreuren dat de Commissie gebruik moet maken van een spoedprocedure, een soort noodwet, waarbij het Europees Parlement niet kan meebeslissen over de plannen. De beweegreden is echter duidelijk: de Commissie wil snel handelen om de vluchtelingencrisis het hoofd te kunnen bieden, terwijl de lidstaten maar blijven blokkeren en dralen. Dit toont aan dat bestuurlijke hervormingen dringend noodzakelijk zijn waarmee Europa zowel democratisch als daadkrachtig kan optreden."

"Naast deze directe maatregelen, moeten er zo snel mogelijk ook lange termijn stappen worden gezet: de mogelijkheid voor legale arbeidsmigratie naar Europa, en Europa moet haar verantwoordelijkheid gaan nemen als politiek zwaargewicht in de wereld, bijdragen aan het oplossen van conflicten en geweld, en aan economische ontwikkeling en democratisering."

In 't Veld is op dit moment op Malta en bezoekt daar EASO, de Maltese asiel- en migratieafdeling, opvangplaatsen voor asielzoekers en het Migrant Offshore Aid Station.