Britse verkiezingsuitslag brengt vertrek uit EU dichterbij; Brussel moet nu Cameron zien te paaien

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 9 mei 2015, 23:06.

In Brussel én Den Haag is het alle hens aan dek. Met de verkiezingswinst van de Britse premier David Cameron is een Brits vertrek uit de EU een stap dichterbij. Camerons goede vriend Mark Rutte moet die ramp afwenden.

In de aanloop naar de verkiezingen beloofde Cameron de Britten een referendum over Europa, en dus is met zijn monsterzege ook een 'Brexit', Britse uittreding uit de Europese Unie niet langer puur theorie. En dat is wel even iets anders dan een Grieks vertrek uit de eurozone.

"Griekenland kunnen we missen, Groot-Brittannië niet," zegt VVD-leider in Brussel Hans van Baalen.

"Het land doet ertoe. Het is een niet onbelangrijke economie, het heeft een permanente zetel in de Veiligheidsraad. Een Brits vertrek zou voor Europa zonder meer rampzalig zijn. En voor Nederland nóg erger, want wij zouden onze belangrijkste Europese bondgenoot verliezen."

"Er zijn natuurlijk verschillen, maar in grote lijnen valt hun visie op Europa samen," aldus Van Baalen over de twee mannen, die al met elkaar bevriend waren toen ze allebei nog in de oppositie zaten en die - weten intimi - elkaar op moeilijke momenten terzijde staan.

Van Baalen: "Cameron heeft de historische opdracht de Britse twijfels over Europa weg te nemen. Dat kan alleen als Europa van zijn kant ook levert. En in dat proces kan Rutte de dealmaker zijn."

Het zal moeilijk worden, want net zo min als achttien eurolanden bereid waren hun beleid om te gooien na verkiezingen in het negentiende land (Griekenland), zo zullen ook 27 andere Europese landen hun beleid niet zomaar omgooien om de Britse stem te honoreren.

Het hele artikel kunt u lezen in Het Parool of via Blendle (€ 0,25)