Kleine webwinkels gespaard voor BTW-chaos - Hoofdinhoud
Kleine webwinkels mogen straks gewoon het Nederlandse BTW-tarief in rekening brengen, ook als zij producten buiten Nederland verkopen. Dat betekent dat deze online-winkels van een hoop administratieve rompslomp bespaard blijven.
PvdA-Europarlementariër Paul Tang had deze zaak eerder - samen met het PvdA-Tweede Kamerlid Ed Groot - aangekaart bij de Europese Commissie en de Nederlandse regering. Zij waarschuwden voor ‘adminstratieve chaos’ bij de kleine internetondernemers als gevolg van de nieuwe Europese BTW-regels.
Sinds 1 januari van dit jaar gelden namelijk nieuwe BTW-regels voor online-ondernemers, die elektronische producten verkopen zoals films, muziek en e-books. Die ondernemers mogen niet langer het Nederlandse 21-procent tarief aanrekenen, maar moeten het BTW-tarief heffen van het land waar de consument woont.
Dat betekent bijvoorbeeld, dat een Nederlands bedrijf dat aan een Duitser een e-book verkoopt het Duitse BTW-tarief van 19 procent moet aanrekenen. Dat geld moet hij dan aan de Duitse BTW-dienst overmaken. ‘Kleine ondernemers zijn niet in staat deze administratieve rompslomp uit te voeren,’ aldus Paul Tang.
De Europese Commissie wil nu die kleine webwinkels ontzien. Dan zal gebeuren door een ‘drempel’ in te voeren voor de toepassing van de Europese BTW-regels. In Groot-Brittannië is bijvoorbeeld de regeling dat tot een bedrag van € 100.000 aan BTW gewoon tegen het nationale tarief berekend en afgedragen mag worden.
“Het is goed dat de Europese Commissie nu voor de hele EU zo’n drempel wil invoeren. Het is nog onbekend hoe hoog, die drempel precies wordt, maar het is duidelijk dat de commissie de problemen onderkent. Het is alleen heel spijtig dat de commissie pas volgend jaar met voorstellen. Het zou goed zijn als er ook een oplossing komt voor nu en de komende tijd tot 2016″, aldus Paul Tang.