D66 blij met impuls Europese betalingsmarkt

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 5 mei 2015.

D66-delegatieleider Sophie in 't Veld is tevreden over het akkoord dat het Europees Parlement en de Raad hebben bereikt over de richtlijn voor Betaaldiensten in Europa. De komst van nieuwe betaaldiensten, zoals mobiel betalen of internet betalen, maakten de modernisering van de oude EU wet nodig. D66 wil naar een echte Europese markt voor internetbedrijven en webwinkels.  Een volwaardige Europese betaalmarkt is een noodzakelijke stap in die richting. "Alleen als consumenten makkelijk, goedkoop en veilig kunnen betalen in de hele Europese Unie, kan handel op het internet zich verder ontwikkelen. Dit akkoord is een goede balans tussen het beveiligen van grensoverschrijdend betalingsverkeer en ruimte bieden voor nieuwe innovatieve betaaldiensten", aldus de D66'er.

Nieuwe manieren van betalen

Via iDeal en apps van banken kan in eigen land al eenvoudig en snel betaald worden. Dankzij deze hervorming krijgen nieuwe diensten en producten makkelijker toegang tot de Europese betaalmarkt. Technische standaarden zullen zo ontwikkeld worden zodat ze gebruiksvriendelijk en toegankelijk zijn en innovatieve betaaldiensten mogelijk maken. Dankzij D66 zal bij de ontwikkeling hiervan niet alleen banken geconsulteerd worden maar juist ook nieuwe spelers en consumenten.

In 't Veld: "Vroeger gebruikten veel mensen een papieren huishoudboekje om al hun inkomsten en uitgaven bij te houden. Nu hebben we een elektronisch huishoudboekje in een app in onze telefoon. Dat soort ontwikkelingen moeten de ruimte krijgen, terwijl we tegelijkertijd zorgen voor goede consumentenbescherming en bescherming van onze persoonsgegevens."

Europese webwinkels

D66 wil dat webwinkels zich niet meer gehinderd voelen een Europese webwinkel te starten. "Nu heb je Amazon Duitsland, Amazon Frankrijk of bol.com Nederland en België. Zulke bedrijven moeten gewoon een Europese webwinkel op kunnen zetten." Een ander belangrijk onderdeel van het pakket is de versteviging van consumentenbescherming. "Het wordt makkelijker voor consumenten om grensoverschrijdend geld terug te krijgen als er iets niet goed is met het product."

In 't Veld is schaduwrapporteur namens de Europese liberale fractie (ALDE).